BiH

Dodik: Izetbegović pao, pa misli opet preko mene da se podigne

Dodik: Izetbegović pao, pa misli opet preko mene da se podigne
Foto: Nezavisne novine | Dodik: Izetbegović pao, pa misli opet preko mene da se podigne

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Bakir Izetbegović, lider SDA, pao, pa misli opet preko Milorada Dodika da se podigne.

"Misle da će silom međunarodnog faktora, prije svega SAD, doći do rješenja koje njima odgovara, ali to ne može. Mi smo ovdje mirni i povlačićemo adekvatne poteze", rekao je Dodik.

Upitan da prokomentariše i izjavu Bakira Izetbegovića koji od Međunarodne zajednici traži da se umjesto Bošnjacima više pozabave njim, ironično je poručio:

"Pa ja mislim da se oni sasvim dovoljno bave sa mnom. Šta još treba, možda samo fizička likvidacija. Ali to govori samo o njihovim problemima. Jer kad god ne znaju šta da rade, oni traže Milorada Dodika, a ranije Biljanu Plavšić, Radovana Karadžića, Aleksandra Vučića... Misle da su bogom dani, da mi trebamo samo da ispunjavamo njihove želje i da ih pitamo šta možemo da uradimo za njih", rekao je predsjednik Republike Srpske.

Dodao je da BiH u strukturalnoj i svakoj drugoj vrsti krize.

"Ona je neželjena sa stanovništva mnogih, neželjena je od nas ovakva kakvu je prave. Jer mi prihvatamo samo Dejtonsku, sa strogo preciziranim ustavnim nadležnostima. Svako izlaženje iz toga je nas neprihvatljivo, poručio je Dodik povodom izjava od strane bošnjačkih političara kako on radi na secesiji Republike Srpske.

"Da, tačno. Nećemo ostati u BiH ako oni krše ustav. Trebalo bi da je to vrlina, a ne mana. U svim zemljama se poštuje ustav, pa ga treba poštovati i ovdje. Vratite BiH u ustavne okvire, odnosno dva entiteta, tri konstitutivna naroda i devet svojih nadležnosti. Ako ona nije u tim okvirima, mi ćemo izaći iz nje", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše izjavu ministra odbrane BiH Zukana Heleza koji je rekao da raspolaže obavještajnim podacima da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić može uticati na politička pitanja u Srpskoj, on je poručio:

"Mi smo htjeli da pokažemo da nije samo Bakir Izetbegović problem za organizaciju i funkcionisanje BiH, nego i ova njegova alternativa. Mene je izabrao ovaj narod, ja sam ovdje predsjednik kao što je i Vučić u Srbiji. I mi veoma dobro sarađujemo, niti imamo problema u komunikaciji", rekao je Dodik, te dodao da je Republika Srpska autonomna u sprovođenju svoje politike, i da to Vučić poštuje.

"U Sarajevu uvijek misle da se radi o nekoj spekulaciji, te doći će Amerikanci, Britanci. Prije godinu dana su pričali da će Srpska ući u rat. A šta se sad dešava, pa njihov reis poziva na rat. Mi znamo šta znači spoj islama i oružja", kazao je Dodik.

On se dotakao i činjenice da je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zatražio informaciju o tome šta je Pravobranilaštvo BiH preduzelo u pogledu pravne zaštite državne imovine.

"Što se tiče imovine mi smo sve rekli. Po ustavu, imovina pripada entitetima. Ustavni sud BIH je samo tu da štiti Ustav BIH, a ne da uvodi mjere. Zato su zadužene strane Republika Srpska i FBiH. Nikada se na dnevni red Parlamenta BiH neće dovesti pitanje Zakona o imovini. Ako Bećirović misli da može da nešto zaštititi, neka prošeta ovdje pa neka vidi kako će proći“, naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije