BiH

Dodik: Jasno poručiti da je napad na Srpsku napad na Srbiju

Dodik: Jasno poručiti da je napad na Srpsku napad na Srbiju
Foto: Tanjug | Dodik: Jasno poručiti da je napad na Srpsku napad na Srbiju

BEOGRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku u Beogradu traženo da se jasno poruči da je bilo kakav napad na bilo koju srpsku zajednicu, pogotovo Republiku Srpsku napad na Srbiju.

Dodik je rekao da su na današnjem sastanku informisali predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Anu Brnabić nastojeći da se obezbijedi saglasnost o pitanju eventualne podrške Srbije u odbrani Republike Srpske.

"Mi smo tražili, ja sam tražio od predsjednika i ranije, da se jasno pošalje poruka da je bilo koji napad na bilo koju srpsku zajednicu, a pogotovo Republiku Srpsku i napad na Srbiju", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu, poslije sastanka sa Vučićem i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske.

On je napomenuo da je međunarodni faktor obezbijedio da na prostoru Federacije BiH ostane šest fabrika naoružanja i municije, a u Republici Srpskoj nijedna, da se pokušava na različite načine pokušava organizovati određena vojna struktura, kao i da se vraćaju ratnici iz Sirije koji su se borili na strani Islamske države, te da sve to, zajedno sa porukama deklaracije, ugrožava osjećaj stabilnosti.

"Od Srbije smo tražili da nam pomogne, u situaciji da je to potrebno, sa stanovišta osposobljavanja naših bezbjednosnih jedinica jer ne treba biti naivan", rekao je Dodik.

On je poručio da je Republika Srpska prioritet i jedina moguća na tom prostoru, te da politički predstavnici iz Srpske odbacuju deklaraciju kao antisrpsku, antidejtonsku i antiustavnu jer ruši postojeći politički sistem u BiH.

Dodik je ponovio da je deklaracija, koji je prošlog vikenda usvojio Kongres SDA, dokument svih bošnjačkih političkih partija.

"Njihov trajni cilj je da nema ni Srba ni Republike Srpske. Oni žele BiH za sebe, u kojoj nema srpskog jezika, u kojoj će se osvetiti Srbima, ne samo ovdje već i u Srbiji", istakao je Dodik.

On je dodao da deklaracija ne predviđa postojanje Republike Srpske niti ima mogućnosti da se sačuva srpski nacionalni identitet, jer žele da promovišu bosanski nacionalni identitet i jezik koji bi trebalo da uništi bilo kakvo postojanje Srba na tim prostorima.

"Mi smo tako razumjeli i pokušavamo da u Republici Srpskoj izgradimo politički konsenzus kako bi dali jasan odgovor. Taj odgovor mora da bude snažan i jedinstven u pogledu odnosa prema bilo kakvoj mogućnosti da se ta opredjeljenja pokušaju realizovati", rekao je Dodik i dodao da su ta opredjeljnja od ranije poznata, a imaju i podršku stranaca.

On je istakao da su predstavnici političkih partija iz Srbije jedinstveni u tome da se deklaracija osuđuje, a da je mjesto za kreiranje stavova Narodna Skupština.

"Ići ćemo na Narodnu skupštinu, donijećemo odluku i predložićemo odluku da bilo kakav pokušaj realizacije ovih dokumenata traži aktivaciju naših prava na samoopredjeljenje do otcjepljenja. Mislim da je to nešto što treba da uradimo", istakao je Dodik.

On je naglasio da je današnja jasna poruka spremnost da se brani Republika Srpska, a odmah zatim vratiti se dijalogu, Dejtonskom mirovnom sporazumu, očuvanju stabilnosti i mira.

To bi, kaže Dodik, podrazumijevalo da SDA kao najvažnija politička partija kod Bošnjaka morala da povuče sva ova dokumenta, te da, ukoliko to ne bude tako, Srpska nema pravo da bude neoprezna i naivna.

"Uvijek kad smo bili naivni i kada nismo računali na naše države, uvijek smo stradali i bili pobijeni i to ne treba da dozvolimo u ovom vremenu", rekao je Dodik.

On je zahvalio Vučiću i Brnabićevoj za svu podršku koju daju Republici Srpskoj, koja iznosi više od 35 miliona evra, ali da ona iznosi daleko više ako se tome dodaju povratničke opštine sa većinskim srpskim stanovništvo u Federaciji BiH.

PROČITAJTE JOŠ

Dodik nakon sastanka u Beogradu poručio: Odbacujemo deklaraciju, Srpska je prioritet

Vučić: Nastavljamo pomoć RS, stiže pogon fabrike u Drvar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije