BiH

Jedinstvena poruka Srpske i Srbije - stradanje srpskog naroda na Kozari ne smije biti zaboravljeno

Jedinstvena poruka Srpske i Srbije - stradanje srpskog naroda na Kozari ne smije biti zaboravljeno
Foto: Srna | Dodik: Jedinstvena poruka Srpske i Srbije - stradanje srpskog naroda na Kozari ne smije biti zaboravljeno
Nezavisne novine

KOZARA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska i Srbija šalju jedinstvenu poruku danas da stradanje srpskog naroda na Kozari ne smije biti zaboravljeno.

"Kozaračka epopeja živi i živjeće", rekao je Dodik na obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On je istakao da je zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ranije dogovorio da zajedno obilježavaju važne datume iz srpske istorije, a jedan od tih je Kozara, prenosi Srna.

"Zato smo ovdje zajedno i šaljemo jedinstvene poruke", rekao je Dodik.

On je naglasio da svake godine na ovoj manifestaciji sjećanja čuje saznanje o Kozari koje je uvijek saznanje o stradanju, a nikada nije saznanje o pravdi.

"Monstrum od NDH je organizovao logore za djecu kroz koje je prošlo 32.000 kozaračke djece. Ta djeca su bila jedina djeca na svijetu koja su imala svoj logor, to je uradila NDH, to je bila zvanična politika te države", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da sve generacije Kozare i Potkozarja to pamte, kao i on jer je vaspitan na stradanju Kozare, a predstava koju je stekao u porodici o ustašama i Nijemcima je bila toliko stravična da i danas ponekad osjeti strah od njih.

On je podsjetio da je Titov režim govorio drugačije.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Simbol je stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno 40.000 civila, a 68.000 je zarobljeno i odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 djece. 

Da ovo bude vijek srpskog ujedinjenja - državnog i nacionalnog

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas na Kozari da je prošli vijek bio vijek srpskog stradanja, a da ovaj treba da bude srpskog ujedinjenja - državnog i nacionalnog.

Dodik je istakao da u političkom procesu Republiku Srpsku treba pripremati za odlučujuću odluku jer BiH, kako je naglasio, nije dobra ni za Srpsku ni za Srbe.

"Ona sprečava našu slobodu, razvoj, sprečava da možemo da dišemo punim plućima. Muslimani žele da zadrže BiH kao svoj definitivni cilj. Svijet se promijenio i ući će u novu konstelaciju, a mi treba da ostanemo jedinstveni i sigurni, povezani, snažni", rekao je Dodik na obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On je istakao da su Srbi stradalnički narod, koji je tokom prošlog vijeka izgubio više od pola populacije.

"Sada ovo treba da bude vijek našeg srpskog ujedinjenja - srpskog, državnog i nacionalnog. Da li će ova generacija to uspjeti ili neće, to nije važno, ali je važno da oni koji dolaze to imaju u glavi, ne samo kao ideju, nego kao cilj", poručio je Dodik.

Dodik je poručio da Srpska danas može biti sigurna, dodajući i da je Srbija danas stabilna i jaka, što je važno i za Srpsku, koja se bori sa vidljivim i nevidljivim neprijateljima svaki dan.

"Svaki dan je borba i izloženi smo pritiscima, ali nam je lakše kad znamo da je Srbija tu. Moja uloga kao vodećeg funkcionera je da obezbijedim mir i stabilnost", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je siguran da snažna Republika Srpska ulazi u godine kada će joj se ponuditi da sama odluči na koji način će ići dalje.

"Ići ćemo zajedno i ne smijemo drugačije. Što se tiče puteva u politici, oni ne postoje, oni se grade hodanjem. Moramo da izgradimo naše zajedništvo", rekao je Dodik.

Dodik je pozvao da se izađu na izbore, održi snažna struktura vlasti Republike Srpske i donese odluka budućnosti.

"Republika Srpska - država srpskog naroda, povezana sa Srbijom", poručio je Dodik. 

U BiH opet najezda muslimanskog nacionalizma najokorjelije vrste 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je danas u BiH opet najezda muslimanskog nacionalizma najokorjelije vrste i da su oni jedinstveni u tome da ne treba da postoji Republika Srpska.

"Nepostojanje Republike Srpske na ovim prostorima jednako je nepostojanju srpskog naroda i oni to savršeno dobro znaju", rekao je Dodik.

On je istakao da to najbolje pokazuje status Srba u Federaciji BiH gdje su trajno omalovaženi, oteta im je imovine, izgubili su svoje kuće, zeljište, svoje šume i ne mogu da dođu do svojih stanova u Sarajevu ili na nekim drugim mjestima.

Dodik je u obraćanju na obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari rekao da je borba srpskog naroda te 1942. godine i 90-tih godina identična borba.

"Mi znamo da kad nemamo državu i kad nemamo svoje policajce, doktore i druge, da nemamo ni svoje slobode", istakao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska snažno atakovana od potomaka onih koji su 1942. godine ovaj narod sveli u Jasenovac i pobili.

"Oni danas kažu da nam ne treba Republika Srpska, da mi pregonimo u nečemu što je, kako oni kažu, nacionalizam, zabranjujući nam da budemo patriote, da se osjećamo, pripadamo narodu iste vjere, kulture, jezika i pisma. Oni hoće da mi budemo neka uniformisana masa građana koji nemaju svoju istoriju jer će lakše zaboraviti zločine svojih predaka ovdje i neće biti ovakvih komemoracija", ukazao je Dodik.

On je upitao kako ovi narodi mogu da žive u BiH ako nisu mogli da žive u Jugoslaviji.

"Mi nemamo razloga da vjerujemo u BiH i da vjerujemo političkom Sarajevu, nemamo razloga da vjerujemo da je to održivo. Mi moramo da jačamo i gradimo našu Republiku u uvjerenju da je ona jedina garant da živimo ovdje i da ćemo ovdje ostati. Republika Srpska baštini najznačajnije vrijednosti naše borbe za slobodu", naglasio je Dodik.

On je dodao da su Srbi ponosan i karakteran narod i da Srbin nije nikada prihvatio da bude pokoren, a da se ne bori.

Prema njegovim riječima, sve vrijeme nakon Dejtonskog sporazuma aktivnost međunarodnog faktora je bila uperena protiv Republike Srpske.

"Zaustavili smo to, trpimo određene stvari, moje jeste da trpim, čak negdje imam ponosa što imam sankcije SAD i Velike Britanije", naveo je Dodik.

On je dodao da neće ni da ide tamo i da tamo nema imovine.

"Mi sada zbog Britanaca treba da uđemo u konflikt sa Rusijom, e pa nećemo, naravno da nećemo uvesti Rusiji sankcije", istakao je Dodik.

On je rekao da Britanci uvijek pred izbore šalju specijalce i da je 2018. bila ovdje njihova jedinica da pokuša da napravi ono što njima treba i dodao da je tu opasnost.

"Dodik je već dugo, pomalo sam umoran od svega, ali ono što se nudi kao alternativa sigurno su propast Republike Srpske i zato moramo još jednom da idemo zajedno. Želim da kažem da treba da budemo okupljeni", rekao je Dodik.

On je dodao da ima onih koji neće da budu okupljeni.

"To su oni isti karakteri koji su za vrijeme ustaške vlasti Ante Pavelića sve vrijeme rata bili u njegovoj vladi i u njegovoj vojsci. Bilo je Srba generala i Srba ministara. Te Srbe imamo i danas i zato moramo razumjeti ovo vrijeme", naveo je Dodik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije