BiH

Dodik: Komunistički režim "šikanirao" sve što je bilo SPC u BiH

Dodik: Komunistički režim "šikanirao" sve što je bilo SPC u BiH
Foto: Tanjug | Dodik: Komunistički režim "šikanirao" sve što je bilo SPC u BiH

BEOGRAD - Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej prije svega bio dobar čovjek, koji je uspio da okupi sve Srbe smirenošću i jednostavnošću.

"Gdje god se pojavljivao ostavljao je iza sebe dimenziju prostodušnog odnosa prema ljudima i stvarima, plijenivši i okupljajući. Volio je da dođe u Banjaluku i Srpsku. Mi smo uspostavili i privatni odnos, razgovarali i telefonom o zdravlju, bilo je dogovoreno da ga posjetim, ali smrt je bila brža", rekao je Dodik.

On je naveo da je posljednji put vidio patrijarha Irineja u Podgorici (na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija).

"Sahrana patrijarha Irineja je bila dostojanstvena i to zaslužuje Njegova svetost, bila je smirujuća i okupljajuća atmosfera. To mi je dalo utisak i snažno uvjerenje da je ispraćen na pravi način", rekao je Dodik večeras za televiziju "Hepi".

On je dodao da patrijarh Irinej nikada nije naprasito nešto tražio i uvijek je smatrao da treba da se vidi da li nešto može, nikada nije davao ultimatum.

"Dolazili smo jedan drugom na slavu. Za mene on bio inspiracija i stabilnost", istakao je Dodik i napomenuo da Srbija i Srpska danas obilježavaju mnogo datuma i da je tome doprinio i patrijarh Irinej.

Dodik je naveo da je istorijska uloga Srpske pravoslavne crkve veoma važna, te da su Srbi sačuvali svoj identitet tokom viševjekovne otomanske okupacije zahvaljujući crkvi i tom okupljanju vjerujućeg naroda.

"Crkva je u tom periodu čuvala identitet, a kasnije i u komunističkom vremenu, tokom progona sveštenika koji je bio na bazi toga da pripadate crkvi", rekao je on.

Dodik je naveo da je komunistički režim "šikanirao" sve što je bilo SPC u BiH, te da su početkom 1960-ih pod plaštom komunista otvorena vrata širenju islama.

"Od 1961. godine i u narednih desetak godina u BiH je napravljeno više od 720 džamija, koje do tada nisu postojale. A na prste jedne ruke brojale su se nove crkve", rekao je on.

Dodik je naveo da je u Banjaluci, koja je bila većinski srpski grad, bilo 17 džamija i jedna crkva, što je bio nesrazmjer i atak na SPC.

"To je sve trebalo da se preživi, uključujuči i ustaško vrijeme, jer su ustaše palile i srušile crkve, tako je bilo i u Banjaluci. U bivšoj Jugoslaviji sve se činilo da Srbija ne bude jaka", istakao je Dodik.

On je naglasio da Sarajevo danas zanima samo slaba Srbija.

"Jaka Srbija njima ne odgovara, onda je satanizuju, kažu da je to velika", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije