BiH

Dodik: Lažni praznik BiH - Antifašizam po sarajevskom modelu

Dodik: Lažni praznik BiH - Antifašizam po sarajevskom modelu
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Dodik: Lažni praznik BiH - Antifašizam po sarajevskom modelu

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da 25. novembar nije tzv. "Dan državnosti BiH", čak ni svojom simbolikom on to ne bi mogao biti i da su svi u BiH, a nisu, pristali da se taj datum obilježava kao takav.

"Ako nema AVNOJ-a, a nema, onda nema ni ZAVNOBiH-a na koji se političko Sarajevo godinama poziva", poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je srpski narod u antifašističkoj borbi podnio najveće žrtve i tu činjenicu ne treba dokazivati, ali "izgleda da je nekima stalo da dokazuju antifašističku prošlost svog naroda koja je i te kako bila, i jeste upitna".

"Nepodnošljivo je da potomci onih koji su bili pripadnici handžar divizije, poput Bakira Izetbegovića, hrvatsko cvijeće kako su ih zvali, danas govore o ZAVNOBiH-u i antifašističkoj prošlosti svog naroda, a ja, čija su oba djeda bila u partiznaskom pokretu, kao eto ne njegujem antifašističke vrijednosti. I ne samo ja, nego hiljade srpskih porodica koje su potomci žrtava fašizma", naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je to "antifašizam po sarajevskom modelu u kojem Republika Srpska ne može i neće učestvovati".

"Bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović sinoć govori o obnovi bosanske državnosti, a ja ga pitam kad je ona postojala da bi se obnavljala i da li je ZAVNOBiH bio izolovan događaj od AVNOJ-a kojim je nastala država koja je devedesetih godina prošlog vijeka nestala", istakao je Dodik.

On je u izjavi za Srnu naglasio da je srpski narod ponosan na svoju anitfašističku prošlost, na žrtve koje su utkane u onu državu u kojoj smo živjeli do 90-ih godina i građanskog rata u kome se ona raspala.

"Sada se pozivati na samo jedan segment stvaranja te države koje nema je i licermjerno i pokazuje kako naši susjedi gledaju na prošlost, kako nedavnu, tako i tu iz Drugog svjetskog rata. Svi koji su 25. novembar čestitali kao tzv 'Dan državnosti' ili se pridružili prijemu koji tradicionalno organizuju samo političari u FBiH trebalo bi da znaju da prisustvuju lažnom prazniku BiH o kojem na iskrivljen način za svoje potrebe govore politički prvaci muslimanskog naroda", konstatovao je predsjednik Republike Srpske. 

Cvijanović: Prvog marta 1992. godine srušene tekovine 25. novembra

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da stanovnici BiH danas žive u dejtonskoj ustavnoj postavci, koja je donijela mir i uspostavila ustavnopravni i politički sistem u BiH.

"Iako tu dejtonsku ustavnu realnost pojedini uporno nastoje ignorisati, moja obaveza je da se pridržavam i ustava i zakona, i tako ću se ponašati i kao srpski član Predsjedništva BiH, kao što sam se pridržavala i na svim prethodnim funkcijama koje sam obavljala", poručila je Cvijanovićeva.

Na pitanje Srne da prokomentariše činjenicu da se u Republici Srpskoj proslavlja dan kada je parafiran Dejtonski sporazum i uspostavljen mir, a u FBiH 25. novembar, Cvijanovićeva je odgovorila da BiH nema zakon o praznicima kojim bi se utvrdio, između ostalog, i dan državnosti ili nacionalni praznik, o čemu je javnost mogla slušati u sinoćnjim izlaganjima Denisa Bećirovića i Željka Komšića.

"Stari ideali i stari datumi srušeni su tragičnim sukobima koji su se dešavali početkom 90-tih i to od onih koji se danas pozivaju na tekovine ZAVNOBiH-a. Prvog marta 1992. praktično su i simbolički srušene tekovine 25. novembra i zato nijedan od ta dva datuma nije, niti može biti zajednički praznik u BiH", poručila je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije