BiH

Dodik: Moldavija - model za rješenje krize u BiH

Dodik: Moldavija - model za rješenje krize u BiH
Foto: N.N. | Dodik: Moldavija - model za rješenje krize u BiH

BANJALUKA - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ističe da bi Moldavija, odnosno način na koji su glavne moldavske stranke odlučile da riješe političku krizu u toj zemlji, mogao da posluži kao primjer za prevazilaženje krize u BiH.

Dodik, kojeg je predsjednik najmanje države nastale raspadom SSSR-a Igor Dodon upoznao o konsenzusu koje su postigle proruska i proevropska partija i formirale novu vladu u Kišinjevu, a razlike ostavile po strani, kaže da bi to, možda, mogao da bude primjer i za BiH.

"BiH ima opšti konsenzus o evropskim pitanjima, ali je potpuno polarizovana po pitanju NATO-a, gdje Republika Srpska ne želi članstvo, dok Bošnjaci i Hrvati žele, s tim što Hrvati na tome ne insistiraju, a Bošnjaci su to postavili kao odlučno političko pitanje", objašnjava Dodik za "Sputnjik".

Srpski član Predsjedništva BiH ističe da su razgovori koje je posljednjih dana vodio sa stranim državnicima, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, predsjednikom Moldavije, bili veoma uspješni i stvorili osnovu za budućnost.

On je naveo da su glavna tema susreta sa Orbanom bili odnosi BiH, odnosno Republike Srpske i Mađarske.

Izjavom da Republika Srpska u Mađarskoj uživa veliko poštovanje, te da Dodikova posjeta simbolizuje dobre odnose Mađara i Srba, mađarski premijer je dao podršku održanju identiteta Srpske, koji je, prema Dodikovim riječima, u vezi sa činjenicom da je ona nezaobilazan faktor odlučivanja u pitanjima u kojima mora biti postignut konsenzus.

"I u pitanjima u kojima u prvim fazama odlučivanja može da dođe do preglasavanja, Srbi imaju mehanizam da se odbrane od donošenja štetnih odluka", ističe Dodik.

On naglašava da u okviru toga treba tražiti i identitet - u koji svakako spada i pravoslavna vjera koja dominira u Republici Srpskoj, slovensko porijeklo i činjenica da je Srpska veoma aktivan i prepoznatljiv deo regiona.

"Mnogi, i u BiH, a i neki na Zapadu, ne žele da vide Republiku Srpsku kao faktor za donošenje odluka, nego pokušavaju da je razvlaste, tako da je naša uporna borba za prava stečena ustavom i Dejtonskim sporazumom izgradila identitet naše uporne borbe za našu poziciju", kaže Dodik.

Dodik, koji je u Minsku sa predsjednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom razgovorao o, uglavnom, ekonomskim temama, kaže da ta zemlja ima razvijenu proizvodnju mašina i prevoznih sredstava iz oblasti rudarske industrije, kao i razvijenu proizvodnju poljoprivrednih mašina i autobusa, što bi moglo da bude zanimljivo za BiH i Republiku Srpsku.

Sa Lukašenkom, ali i sa sa bjeloruskim premijerom Sergejom Rumasom razgovarao je i o razvoju saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i turizma.

"Za Bjeloruse, kod nas, u Republici Srpskoj, BiH i cijelom regionu postoje atraktivna mjesta koja bi mogli da posjete i razgovarali smo kako učiniti dostupnim informacije, prije svega običnim ljudima, da se upoznaju o mogućnostima. Morali bismo organizovati sastanke na nivou turističkih operatera. Dogovorili smo se i da Bjelorusija i BiH, Srpska, formiraju zajednički tim za upoznavanje o dostignućima u vezi sa novih tehnologijama. Dakle, razgovarali smo o temama koje su životne“, kaže Dodik.

Sa predsjednikom Moldavije dogovorio je posjetu BiH na jesen, dok je Lukašenka pozvao u posjetu.

Sa Orbanom najavljuje skore susrete, kako kaže, više na privatnoj osnovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije