BiH

Dodik: Narodna skupština je mjesto konačne odluke

Dodik: Narodna skupština je mjesto konačne odluke
Foto: Nezavisne novine | Dodik: Narodna skupština je mjesto konačne odluke

BANJALUKA - Narodna skupština je konačno mjesto odluke za sva pitanja od interesa za Republiku Srpsku, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH na posebnoj sjednici posvećenoj agremanu za novoimenovanog njemačkog ambasadora u BiH Tomasa Fičena.

Dodik je rekao da je svijet danas u velikoj krizi, da ništa nije kao prije deset godina, i da Republika Srpska predstoji da se bori za svoja prava dok je, kako je rekao, EU u krizi.

"Moramo odbaciti njihovu lažnu paradignu o reformanma da bi se navodno išlo ka EU. To je sve bila prevara. Oni su onda nametali antiustavna rješenja", rekao je Dodik, i dodao da je Dejton dao pravo Republici Srpskoj da Narodna skupština odlučuje o svim suštinskim pitanjima.

On je rekao da RS odbija EU i nametanje BiH izvan ustava, što će, kako je rekao, RS odbaciti.

Dodik je rekao da je osporavanje agremana njemačkom ambasadoru jedini konkretan potez koji RS može povući da skrene pažnju njemačke javnosti o problemima koji postoje u BIH.

Republika Srpska ne može, kako kaže, da se suprotstavi moćnoj Njemačkoj, ali da Srbi nisu beskičmenjaci da se povinuju svemu.

Dodik je ustvrdio da bošnjački muslimani kroje spoljnu politiku Njemačke, i da RS mora da vodi računa o svojim interesima.

"Pokazalo se da hrišćani i muslimani nigdje u svijetu ne mogu da žive zajedno na uravnotežen način, i da se to pokazuje i u BiH", naveo je Dodik.

Rekao je da političko Sarajevo pokazuje podaništvo prema međunarodnoj zajednici, i ustvrdio da ovo što stranci rade u BiH sve više podsjeća na tiraniju.

"Moramo razviti mehanizam budnosti ako RS ne želi da strune i nestane", rekao je on.

Ovom odlukom, kako je rekao, RS šalje poruku da je strana Dejtonskog sporazuma koja ima svoje stavove i da se bez te strane u BiH ne može ništa rješavati.

Rekao je da će RS braniti njen identitet svim dozvoljenim sredstvima i da tu borbu vode lideri izabrani na slobodnim izborima na legitiman način.

Dodik je rekao da u vrijeme kancelarke Angele Merkel nije bilo problema, i da je pozicija RS poštovana, a da nova vlada pod uticajem "germanizovanih Bošnjaka" putem rezolucije Bundestaga radi na reorganizaciji BiH.

Dodik je rekao da se novom njemačkom politikom preferira reorganizovanje BIH, koje on osuđuje i predlaže parlamentu da usvoji rezoluciju u tom smislu.

Dodao je da Njemačka, osim kroz Bundestag, uticaj ostvaruje kroz njemačke sudije u Ustavnom sudu u BiH, i tvrdi da zajedno djeluju i donose antiustavna rješenja kojima se RS nanosi ozbiljna šteta kako bi se umanjila snaga RS i prikazalo je kao one koji ne prihvataju odluke Ustavnog suda BiH.

Dodik je negirao navode njemačkog specijalnog izaslanika za zapadni Balakn Manuela Zaracina da je RS prijetnja za mir, i ustvrdio da RS samo želi svoja prava.

"Iz RS nisu dolazile ratnohuškačke izjave. Mi ne prijetimo miru nego se borimo za ravnopravnost i ono što smo prije 30 godina dobili međunarodno verifikovanim sporazumom", rekao je Dodik.

On je ustvrdio da RS ima svoje prijatelje u svijetu i da će evidentirati na koji način se raspoređuje pomoć u BiH, posebno u ovom slučaju Njemačka.

Rekao je da RS ne ugrožava mir, ali da neće prihvatiti da nestane kao nacija na ovim prostorima.

On je rekao da Njemačka tvrdi da uvažava BiH kao suverenu zemlju a imenuje ilegalnog visokog predstavnika za kojeg je rekao da se prepao nekoliko stotina Bošnjaka ispred svoje kancelarije.

"Ja sam protiv nametanja rješenja i mislim da model ponašana u BiH treba da bude dogovor naroda i njihovih izabranih predstavnika", rekao je Dodik i dodao da Šmitove odluke RS neće prihvatati.

Dodik je komentarisao i odgovor Ambasade Njemačke "Nezavisnim novinama" o poštovanju Republike Srpske, ustvrdivši da je činjenica da je Ambasada korističa skraćenicu RS pokazuje kako je oni ne poštuju.

Dodik je rekao da se poruke opozicije svode na to da su spremni da budu njemački podanici, i da čekaju od Njemačke da im kaže šta treba da rade i kako da se ponašaju.

Istakao je da je RS prevarena više puta kada su stranci govorili da treba usvojiti reforme kako bi se išlo ka EU, a da od toga nije bilo ništa.

"EU ne nalazi načina da odgovori na globalne izazove. Mi mali treba da sačekamo jer mi ne možemo da utičemo na globalne odluke kao što oni ne mogu da utiču na naše", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ovi potezi Njemačke pokazuju odraz nemoći, a ne njene moći i dodao da je predložio da se skuština izjasni o tome, a da će on poštovati odluku.

"Očigledno da neće biti podrške za ovu moju odluku. Ali vaša odluka je obavezujuća za mene", rekao je Dodik i dodao da je stvar skupštine da li će prihvatiti ili neće njegove odluke.

Čavić: Njemačka deklaracija usvojena uz bošnjačko lobiranje

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, je rekao da je davanje agremana uobičajena praksa da zemlja prihvata ambasadora, ali da je ovog puta prošlo burno jer su druga dva člana Predsjedništva BiH namjerno željela da ovo bude javno, a ne da se problem riješi u tišini.

On je rekao da je uzrok ovog postupanja Dodika deklaracija koju je usvojio Bundestag, i ustvrdio da je ona sadržajno za RS jako problematična.

Podsjetio je da je do njenog usvajanja došlo na insistiranje Adisa Ahmetovića, poslanika SPD i da je bošnjačko lobiranje preko njega odredilo njen sadržaj. On je rekao da je drugi poslanik SPD Josip Juratović tražio neke izmjene, a onda dobio prijetnje smrću.

Dodao je da se radi o probošnjačkoj deklaraciji i da je jasno da je dobila ovakav karakter nakon što su je prihvatili i poslanici konzervativne CDU uz pomoć jednog poslanika koji je studirao u Sarajevu.

Stevandić: Ne slažem se sa ukidanjem agremana, ali važno pokazati karakter

Nenad Stevandić, predsjednik US-a, je rekao da je izvjesno da neće biti 56 glasova potrebno da se usvoji Dodikov veto, ali je dodao da tema nije njemački ambasador, već rezolucija Bundestaga.

On je ponovio Dodikov stav da se u NS RS donose najvažnije odluke, ali je i podsjetio da je parlament jedva usvojio odluku o vojnoj neutralnosti 2017. godine.

Izrazio je žaljenje što nema predstavnika opozicije, ali i dodao da uvažava njihove stavove da postoji opasnost za radnike iz RS u Njemačkoj i investicije u RS.

Stevandić je rekao da se dio njega ne slaže s ovom odlukom o agremanu, ali je istakao da će iz principijelnih razloga veto podržati jer je, kako je rekao, važno da se pokaže karakter.

Stevandić je rekao da ovo nije upereno protiv Njemačke i njemačkog ambasadora, već da je to pitanje karaktera.

Rekao je da RS ne bira između dobra i zla nego između dva zla, te da treba izabrati ono što neće poniziti RS.

Selak: Na rezoluciju trebalo odgovoriti diplomatskom notom a ne vetom

Goran Selak, predsjednik SPS-a, je rekao da NS RS ne bi smjela biti zloupotrebljavana, a posebno u izborne svrhe. Rekao je da će narod ispravno znati ocijeniti šta je ko radio, i dodao da je ova tema koja je danas na dnevnom redu osjetljiva.

"Sigurno je da je narodu RS ova tema nepotrebna u današnjem trenutku. Veto jednog od člana Oredsjedništva je vrhunski meganizam zaptita vitalnog interesa. SPS je nekoliko puta podržala odluku o vetu i uvijek čemo podrćati kad je stvatrno ugrožen vitalni interes", rekao je on i dodao da ne može da se složi da je ova tema podobna za potezanje vitalnog nacionalnog interesa iako se slaže da ponašanje Njemačke nije dobronamjerno prema RS.

On je dodao da rezolucija nije pravno obavezujuća i nema snagu, te je naglasio da je Ambasada Njemačke objasnila svoje stavove o Dejtonskom sporazumu i RS, referišući se na izjavu koju je Ambasada poslala Nezavisnim.

Rekao je da je RS trebalo da odgovori diplomatskom notom, a ne na ovaj način, te da je RS trebalo da se prvo usaglasi sa Srbijom.

Đokić: Njemačka svojim uplitanjem stvara uslove za konflikt u BiH

Petar Đokić, predsjednik SP-a, je rekao da postoje opravdani razlozi da se ova sjednica zakaže i da zauzme svoj stav.

Prema njegovim riječima, NS RS treba da zauzme stav i o agremanu i o rezoluciji Bundestaga. on je rekao da nekoliko ambasadora nastoji da budu kreatori ukupnih odnosa u BiH, i da od njihovog stava zavisi kako će raditi domaće institucije.

"To je apsolutno neprihvatljivo i grubo uplitanje u unutrašnje stvari čime pokazuju da nas ne poštuju", rekao je Đokić.

Ustvrdio je da Dejton pruža mogućnosti da se urede odnosi između tri naroda i da se nastavi miran život.

Rekao je da Njemačka sebi daje za pravo da se upliće u unutrašnje odnose i stvara uslove za konflikt i sukobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije