BiH

Dodik: Ne smije biti uveden princip da Sarajevo naređuje

Dodik: Ne smije biti uveden princip da Sarajevo naređuje
Foto: N.N. | Dodik: Ne smije biti uveden princip da Sarajevo naređuje

BANJALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je da ne smije biti uveden princip po kome će neko iz Sarajeva naređivati Republici Srpskoj šta da se radi.

Povodom najave SDS-a i PDP-a da bi mogli da formiraju većinu na nivou BiH koja ne bi uključivala SNSD, Dodik je rekao da oni mogu to da urade i da nije nikakav problem, ali da vlast koja je izabrana u ime naroda definiše interes Republike Srpske.

"Oni to sigurno nisu, ali to ne znači da treba da nas slušaju, ali svakako moraju da čuju. Njihovim ponašanjem se daje pravo da muslimani mogu da manipulišu srpskim nacionalnim interesem", rekao je za RTRS Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH.

On kaže da su SDS i PDP odbili prijedlog SNSD-a da zajednički istupe da se ne prihvati ono što je štetno za Republiku Srpsku i da nema Savjeta ministara.

"Sve su to odbili u nastojanju da se konfrontiraju prije svega sa nama, odnosno s politikama koje je narod izabrao", rekao je Dodik.

On ističe da SDS i PDP sada pokušavaju da svoj politički aktivizam upražnjavaju na nivou BiH, jer ne mogu u Republici Srpskoj, gdje su marginalni.

"Sada žele da kažu 'mi smo ti' i da se nude. Pa neka izvole, neka to urade. Mislim da je za vlast u Republici Srpskoj i za samu Srpsku možda i nepotrebno razmišljati o tome da ulaze u vlast (na nivou BiH) i da okrnjeni mandat koriste u bilo kakvom smislu", poručio je Dodik.

On ističe da će kao srpski član Predsjedništva BiH to gledati iz vizure poslova koje obavlja.

"Srpska se pokazala sposobnom da se suprotstavi svemu onome što je štetno za nju, a dolazi iz Sarajeva u uslovima kada su imali i člana Predsjedništva i kada su imalu puni sastav Savjeta ministara, pa nisu ništa uradili. Prema tome, neće ni ovaj put", smatra Dodik.

On navodi da je ponašanje SDS-a i PDP-a protiv Republike Srpske i da je primjer za to donošenje operativnog plana za realizaciju mišljenja Evropske komisije.

"To je nešto što je moralo da se koodinira s vlastima Republike Srpske, koje imaju značajan broj pitanja koja moraju da završe. Ne smije biti uveden princip po kome će neko iz Sarajeva nama naređivati šta da se radi", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije