BiH

Pratite nas na Google news

Dodik: Neko pokušava da od BiH napravi slučaj "Mostar"

Dodik: Neko pokušava da od BiH napravi slučaj "Mostar"
Foto: N.N. | Dodik: Neko pokušava da od BiH napravi slučaj "Mostar"
Srna

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je iz događaja koje gledamo u proteklih 11 mjeseci jasno da neko pokušava da od cijele BiH napravi slučaj "Mostar".

Komentarišući dešavanja u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH uoči sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH, Dodik je istakao da Republika Srpska već pet godina nema predstavnike većinske volje svojih birača u institucijama BiH. 

On je podsjetio da su građani na izborima 2018. godine jasno odabrali politiku koja bi trebalo da ih predstavlja u Sarajevu, ali da oni koji su njihov izbor ni za 11 mjeseci ne ostvaruju pravo na političko predstavljanje. 

"Nikada nisam komentarisao odnose u Federaciji i kantonima, niti smo mi ikada bilo koga u FBiH ili kantonima uslovljavali da rade nešto što njihovi građani ne žele. Građani Republike Srpske su izabrali svoje predstavnike za nivo BiH, predstavnici EU su više puta isticali da godišnji nacionalni program nije uslov za evropske integracije. Zašto onda stojimo u mjestu? Sada je potpuno jasno da neko želi da dodatno destabilizuje cijelu BiH, a time i Srpsku, i da nas sve zaustavi na putu reformi i evropskih integracija", naglasio je Dodik. 

On je dodao da se svako ko je pročitao principe o formiranju Savjeta ministara mogao uvjeriti šta su potpisnici podržali i potpisali, naglasivši da svima prepušta da samo prosude zbog čega je neko odlučio da od sporazuma napravi nesporazum. 

"Još jednom, vrlo odgovorno, pozivam i apelujem na sve koji su potpisali sporazum da budu odgovorni ljudi i da daju doprinos u formiranju Savjeta ministara u skladu sa izbornom voljom naroda koji su nas birali. Previše posla, projekata i investicija je zaustavljeno i niko neće čekati vječno da se dogovorimo, a investicije idu tamo gdje postoji politička stabilnost. Narodima u BiH treba više posla, investicija, radnih mjesta, ali čini mi se iznad svega nade u budućnost. To je nemoguće realizovati ako za početak ne konstituišemo organe vlasti na svim nivoima", rekao je Dodik. 

Formiranje Savjeta ministara, dodao je on, ne treba i ne može više da čeka ni dana. 

"Narodi su nam na izborima dali odgovornost za budućnost zemlje i niko nema pravo da se poigrava time ili uslovljava cijeli jedan narod ili entitet onim što nikada nije bilo predmet za formiranje vlasti", kaže Dodik. 

Principe za formiranje vlasti potpisali su lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, a u njim je predviđeno da Savjet ministara bude konstituisan do 5. septembra. 

Sudbina sporazuma je neizvjesna jer bošnjačka strana formiranje vlasti uslovljava slanjem godišnjeg nacionalnog plana za pristupanje NATO-u, iako to nije ni pomenuto u potpisanim principima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije