BiH

Dodik: Nema odlučivanja bez Republike Srpske (VIDEO)

Dodik: Nema odlučivanja bez Republike Srpske (VIDEO)
Dodik: Nema odlučivanja bez Republike Srpske (VIDEO)

DOBOJ - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je novim dogovorom o mehanizmu koordinacije Srpska obezbijedila da nema odluke bez njenog ovlašćenog predstavnika i vratila se na pravo mjesto, te poručio da to niko ne može da ospori.

Dodik je rekao i da nije pratio reagovanje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića nakon neodržavanja sastanka delegacija SDA i HDZ o mehanizmu koordinacije, te naveo da je više iznenađen komentarima članica Saveza za promjene da se na sastanku u Istočnom Sarajevu 31. jula u stvari ništa nije desilo.

"Desilo se da su oni u januaru prihvatili mehanizam koordinacije koji podrazumijeva da konsenzusom odlučuju prisutni u tom tijelu, a mi smo obezbijedili da bez ovlašćenog glasa Vlade Republike Srpske, predstavnika Republike Srpske, nema odluke", rekao je Dodik u Doboju.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, poručio je da se niko ne može lažno predstaviti i da to Savezu za promjene i smeta, jer se lažno predstavljaju da zastupaju Srpsku i na fonu su izdaje, jer finansijski skrnave Srpsku - od neprihvatanja kredita Svjetske banke, ruskog aranžmana, pa do sadašnje priče sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Savezu za promjene bilo je važno da mi ne dođemo do tog novca i da Srpska uđe u to, kako oni žele da vide ili kako pričaju, da je Srpska bankrotirala", rekao je Dodik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će Srpska biti na dobitku kada je riječ o posljednjim neslaganjima između stranaka HDZ i SDA u vezi sa mehanizmom koordinacije, Dodik je naveo da nikada na taj način nije posmatrao njihove aktivnosti.

"Ja sam davno rekao da je za mene inostranstvo to šta oni u Federaciji BiH rade, HDZ i SDA", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Čović reagovao, a da stvari još nisu ni bile poznate, te poručio da nema ništa protiv ukoliko je rješenje da se u tekst upiše da u kvorumu budu i ovlašćeni predstavnici kantona.

Doboj važan ekonomski i politički centar Srpske

Dodik je u Doboju prisustvovao promociji političkog programa i platforme Gradskog odbora SNSD-a za predstojeće lokalne izbore, gdje je istakao da je ovaj grad važan ekonomski i politički centar Republike Srpske i da SNSD iskazuje nesumnjivu ambiciju da u oktobru pobijedi na izborima u ovoj lokalnoj zajednici.

On je naveo da je Doboj, dosadašnjom politikom lokalnih struktura udaljavanja od Srpske i približavanja onome što se zove turski svijet, izopšten od političke niti i značaja same Republike Srpske.

"Zato lokalna vlast mora biti kažnjena od svih, prije svega od Srba koji ovdje glasaju", rekao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je ocijenio da je očiglodno da će Bošnjaci podržati dosadašnjeg gradonačelnika Doboja koji je u funkciji održavanja političke podrške turskom svijetu i podsjetio je da Vlada Srpske ulaže u dobojsku regiju želeći da motiviše integraciju Doboja kao značajnog regionalnog i važnog centra Republike Srpske.

On je kao kapitalnu investiciju naveo izgradnju auto-puta od Doboja do Prnjavora koji je u završnoj fazi, izgradnju Termoelektrane u Stanarima, te mnoga druga ulaganja, podsjećajući na podršku Vlade u sanaciji štete od poplava 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije