BiH

Dodik: Niko od Srba neće ići na sjednicu Predstavničkog doma

Dodik: Niko od Srba neće ići na sjednicu Predstavničkog doma
Foto: Arhiva | Dodik: Niko od Srba neće ići na sjednicu Predstavničkog doma
Srna

SOKOLAC - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da niko od Srba u ponedjeljak, 20. septembra neće ići na sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Dodik je poručio da postoji jasan politički stav i da će tako biti sve dok se ne stavi van snage sporni zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

On je novinarima na Sokocu rekao da će srpski predstavnici nastaviti da rade kada se to promijeni.

"Mi ćemo sjesti i nastaviti dalje da radimo, a dotle nećemo", izjavio je Dodik.

Dosadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Narodna skupština Republike Srpske je 30. jula na posebnoj sjednici jednoglasno, po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Na Inckovo mjesto 2. avgusta došao je Nijemac Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne prihvata za visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je njegovo imenovanje odobrio ili ratifikovao Savjet bezbjednosti UN.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije