BiH

Dodik: O Jasenovcu je skrivana istina decenijama

Dodik: O Jasenovcu je skrivana istina decenijama
Foto: Tanjug | Dodik: O Jasenovcu je skrivana istina decenijama

JASENOVAC - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je nakon posjete patrijarha Porfirija manastiru Jasenovac da je veoma važno to što je to bila prva crkvena posjeta poglavara SPC imajući u vidu značaj tog mjesta i činjenicu da je na tom mjestu srpski narod stradao.

Kako je rekao Dodik novinarima u manastiru Jasenovac, gdje je prisustvovao doksologiji koja je služena povodom posjete patrijarha Porfirija, o Jasenovcu je skrivana istina decenijama, a otkrivanje te istine mora da bude trajni i svakodnevni zadatak svih nas i to jednako kao i molitve za pomirenje, razumijevanje i miran suživot svih koji žive na tom području.

Republika Srpska će za manastir Jasenovac dati 100.000 KM kako bi se završila obnova srpske škole, kazao je Dodik.

Zahvalio se hrvatskim vlastima koje, kako kaže, daju podršku da se vrši rekonstrukcija i obnova tako važnih objekata za sam srpski narod.

"Ovo je poseban dan i za mene", kazao je Dodik i zahvalio se patrijarhu Porfiriju i vladici Jovanu na pozivu i gostoprimstvu.

Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan rekao je da je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je danas bio u Manastiru Jasenovac, uručio dar za obnovu srpske škole u ovom mjestu.

Vladika Jovan je rekao da će ta srpska škola u Jasenovcu biti istraživački centar i biblioteka.

"Na tome smo mu posebno zahvalni, kao i na tome što se poklonio jasenovačkim žrtvama. Ovaj dan biće zabilježen kao i oni dani kada su u Jasenovcu bili patrijarh German, ali i vaseljenski Vartolomej", rekao je vladika Jovan novinarima nakon što je služena doksologija u Manastiru Jasenovac, gdje je danas bio i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Prema njegovim riječima, dolazak Njegove svetosti je veliki dan za Manastir Jasenovac, Zapadnu Slavoniju i sve kojima srce leži u Jasenovcu.

"Ovo je znak i cijelome ljudskome rodu jer se nigdje takvo zlo nije zapatilo kao u Jasenovcu", rekao je vladika i dodao da su posebno radosni što je Njegovu svetost dočekao srpski član i predsjedavajući Predsjedništva, ali i biskup požeški, kao i brojne zvanice i građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije