BiH

Dodik: Orban u prijateljskoj posjeti Srpskoj, spreman da pomogne

Dodik: Orban u prijateljskoj posjeti Srpskoj, spreman da pomogne
Foto: Srna/Arhiva | Orban u prijateljskoj posjeti Republici Srpskoj, Dodik: Spreman da pomogne

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban sa saradnicima dolazi danas u prijateljsku posjetu Republici Srpskoj.

Delegacija Mađarske, u kojoj je i ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, sastaće se u Banjaluci sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodik i predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

Predviđen je sastanak i radni ručak dvije delegacije, koje će predvoditi mađarski premijer i srpski član Predsjedništva BiH.

Izjave za medije nisu predviđene, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Dodik je uoči posjete izjavio da ima konstantnu saradnju sa Orbanom koji je veliki državnik spreman da pomogne Republici Srpskoj.

"Orban je rehabilitovao snagu svoje nacije i države na način da je očuvao identitet i učinio sve da Mađarska ekonomski bude uspješna zemlja. Drago mi je što je u ranijim razgovorima sa mnom izrazio spremnost da pomogne Srpskoj što je legitimno", rekao je Dodik sinoć za RTRS.

Dodik je istakao da postoji mogućnost da se značajan broj podsticaja, koji se daju mađarskim malim i srednjim preduzećima, prenese u Republiku Srpsku.

"Želimo i nekoliko zajedničkih investicija. Uporno se stalno pobija naše sposobnost za gradnjom, ali postoji Orban koji ima interes da sa nama gradi energetske objekte. Počinjemo izgadnju auto-puta od Prijedora do Banjaluke, a imam ideju da sa njim dogovorimo izgadnju drugog tunela sa akumulacionog jezera iznad Trebinja koji bi se spuštao u Crnu Goru ili Hrvatsku", naveo je Dodik.

On je rekao da Orban razumije političke tendencije i suporstavio se tome da se u Mađarsku dovoze migranti po kvoti koju utvrdi Brisel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije