BiH

Dodik: Patrijarhova posjeta Srpskoj prilika za nadahnuće

Dodik: Patrijarhova posjeta Srpskoj prilika za nadahnuće
Foto: Velibor Tripić | Dodik: Patrijarhova posjeta Srpskoj prilika za nadahnuće

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je posjeta Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija u Republici Srpskoj uvijek prilika za nadahnuće.

"Ovo je dobrobit i dar za narod na ovom prostoru. Dobili smo niz dobrih, lijepih poruka učenja koje idu za tim da moramo da se okupimo, da budemo jedinstveni", rekao je Dodik večeras novinarima u Banjaluci nakon zajedničke večere Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Dodik je istakao da su Banjaluka i Republika Srpska dočekali patrijarha u molitvi za zdravlje srpskog naroda, Crkve, Njegove svetosti, vladika.

On je podsjetio da će patrijarh sutra osveštati manastira Miloševac kod Prijedora, što će ponovo biti molitveno okupljanje našeg naroda.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije doputovao je večeras u Banjaluku gdje mu je svečani doček priređen ispred Hrama Svete Trojice.

Srpskog patrijarha su dočekali Njegovo preosveštenstvo episkop banjalukčki Jefrem, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i drugi predstavnici javnog života Republike Srpske i Banjaluke.

U čast dolaska srpskog patrijarha u banjalučkom Hramu služena je doksologija.

Patrijarh Porfirije će sutra zajedno sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Miloševac u blizini Prijedora.

Srpski patrijarh je prošlog vikenda boravio u posjeti Mitropoliji dabrobosnaskoj, odnosno u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

SPC najsnažniji dio identiteta srpskog naroda

Srpska pravoslavna crkva najsnažniji je dio identiteta srpskog naroda, ocijenio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Zahvaljujući Crkvi ostali su i naše pismo, vjera, krsna slava i to nas je očuvalo kao narod, da nije bilo Crkve mi bi danas bili rasuti po nekim drugim identitetima i samo rijetki bi pisali neke naučne knjige, mi ovdje ne bismo postojali ", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka patrijarha srpskog Porfirija sa rukovodstvom Republike Srpske i predstavnicima pojedinih političkih partija.

Dodik je rekao da je Republika Srpska u posljednjih 20 godina izgradila i obnovila mnoge hramove i manastire, odnosno da je to učinio narod koji vjeruje i koji je privržen SPC.

On je istakao važnost da se danas zna da je "ključno naše okupljanje, ne protiv nekog drugog, trećeg, već zbog nas samih".

"Ovo je naša zemlja, naš kraj, mi o ovome želimo da odlučujemo, a naša Crkva, naša vjera nas uče da to uradimo smireno, posvećeno, jedinstveno", istakao je Dodik.

Ukazao je na značaj posjete patrijarha Banjaluci što je pokazao i narod koji se, uprkos kiši, okupio u velikom broju jer, kako je rekao, poštuje napore koje on čini, a što se vidjelo u posljednjih mjeseci da objedini Crkvu, da joj da snagu i obezbijedi joj institucionalnu moć.

"Veoma sam zahvalan za ovu priliku", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije