BiH

Dodik: Politički motivisan progon, pokušaj da se sahrani Srpska

Dodik: Politički motivisan progon, pokušaj da se sahrani Srpska
Foto: Velibor Tripić | Dodik: Politički motivisan progon, pokušaj da se sahrani Srpska

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj konferenciji za medije u Banjaluci je rekao da je namjera Tužilaštva BiH destabilizacija Republike Srpske.

"Ovo je pokušaj da se sahrani Republika Srpska. Mi smo predmet njihovih progona. Sve to govori o tome da se zaustavi uspješan projekat koji se zove Srpska. Pokušavaju se poduzeti neke mjere o njenjoj destabiizaciji", rekao je Dodik.

Kaže da svi koji rade u institucijama, poslanici koji po Ustavu, po svim aktima apsolutno su slobodni da iznose svoje mišljenje, ali su napadnuti "zbog političkog ološa koji dolazi iz Sarajeva".

"Osnova za to nema. Srpska je učinila sve poštujući Ustav i Dejtonski sporazum. U ovom slučaju se radi o političkom progonu. Kao da se ništa nije desilo, opet imamo jednu karambu, imamo Sud i Tužilaštvo koje rade po nalozima političkog Sarajeva. Dakle, da nema elemenata govori činjenica da izuzimaju papire od svih institucija", ističe Dodik.

Dodik je kazao da će se Srpska organizovano braniti.

"Organizovano znači da ćemo u roku od mjesec dana imati zakone koje će regulisati pravosudni sistem. Mi ćemo zabraniti njihov rad. Dakle, to ne možemo da obezbjedimo na nivou Sarajeva. Ujudurma koja se pravi protiv Srpske govori o tome da je političko Sarajevo izgubilo živce", istakao je Dodik.

Dodik je istakao da BiH neće spasiti tako što će napadati Orbana i druge političare koji su za Republiku Srpsku.

Dodik ističe da je to upravo dokaz da Tužilaštvo BiH i Sud BiH ne trebaju.

Milorad Dodik se nadovezao i na rezultate u Republici Srpskoj koje su postigli u prethodnoj godini.

"Imamo rast plate od 6,2 odsto. U trećem tromjesečju 5,6 odsto. A vjerujem da ćemo ovu godinu završiti sa 5,5 odsto. Hoće da kažu da rast nije dovoljan. Ovo je rast najveći u čitavom regionu", istakao je Dodik.

Dodik: Srpska privlačna za investicije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska privlačna za investicije i da ima istorijski nivo koeficijenta za raspodjelu sredstava od indirektinih poreza koji iznosi 34,57 odsto.

"To govori da Republika Srpska ima povećane investicije i potrošnju. Na Jahorini je cijena kvadrata apartmana 10.000 KM, a na Bjelašnici je 2.200 KM. To govori da je Srpska u odnosu na Federaciju BiH intenzivnija kada je riječ o investicijama", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je naglasio da ovome ne može da naškodi Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg ne priznaje Republika Srpska.

"BiH ima čovjeka koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, koji prijeti, ali ne može da se bavi pitanjima Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i evropskih fondova. Sigurno je da njegove mjere neće biti prihvaćene u Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

On je istakao da je Jahorina jedna od najvažnijih poslovnih destinacija.

"Na Jahorini se, poslije 'Beograda na vodi', najviše ulaže u ovom regionu. Blizu milijardu KM su vrijedne investicije na ovoj planini, što govori da Srpsku inevstitorima ne mogu da zgade tipovi poput Šmita koji žele da nam uvedu sankcije", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republiku Srpsku napada i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, što je nedopustivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije