BiH

Dodik: Pomoć će ići tamo gdje je najpotrebnija

Dodik: Pomoć će ići tamo gdje je najpotrebnija
Foto: Srna | Dodik: Pomoć će ići tamo gdje je najpotrebnija

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je prvi veliki kontingent pomoći iz Srbije koji je stigao u Republiku Srpskoj u borbi protiv korona virusa veoma značajan za Srpsku da ojača svoje zdravstvene kapacitete.

"Ovo je materijalno veoma vrijedna pomoć koju je Vlada Srbije obezbijedila Vladi Republike Srpske. U Srpsku će doći još dva do tri puta ovakva pomoć u kontinuitetu. Ovo je roba koja nije samo iz Srbije, već su je oni obezbjeđivali u Kini", rekao je Dodik kasno sinoć novinarima u Banjaluci, gdje je dočekao pomoć iz Srbije za Republiku Srpsku.

Dodik je rekao da će danas početi distribucija pomoći u bolnice u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Brčko distriktu, Zvorniku i Foči, navodeći da će naredni kontingenti popunjavati medicinskom pomoći i druge bolnice.

"Pomoć će ići prvo tamo gdje je najpotrebnija, ali niko neće ostati bez novih respiratora. Mi namjeravamo da naručimo oko 500 respiratora za Republiku Srpsku, a do sada već imamo plaćenih 170 respiratora i samo je problem njihovog transporta", istakao je Dodik.

On je rekao da je ova pomoć realizovana na osnovu dogovora kojeg je prije sedam dana imao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, navodeći da je ovo samo prva pošiljka koja sadrži 10 respiratora, 30.000 zaštitnih odijela za medicinski sektor i ostalo.

Dodik je rekao da se Srbija pokazala kao jedan od najvećih partnera sa Kinom, od svih zemalja, čak i od EU.

On je zahvalio predsjedniku Srbije za pomoć, ističući da se bez ličnog angažmana Vučića ovo ne bi desilo.

Dodik je naveo da se sinoć najmanje pet puta čuo sa Vučićem koji se interesovao da li je pomoć stigla.

"Izražavam veliku zahvalnost Vučiću za ovu pomoć jer i Srbija ima svoje probleme i izazove, ali je Vučić jednom rekao `dok je Srbije biće i Republike Srpske` i u tom pogledu nećemo ostati izvan te pomoći", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska čini dodatne napore da obezbijedi još dodatnih medicinskih sredstava, ističući da su određeni kontingenti uplaćeni i da bi trebalo da stignu, ali da se dugo čeka na utovaru i polijetanje aviona.

"Ljudi u Republici Srpskoj znaju da se čine ogromni napori da se obezbijede sve pretpostavke kako bismo mogli parirati pogubnim posljedicama koje mogu da budu za jedan narod od virusa korona", istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da su vlasti Republike Srpske, zdravstveni sektor i bolnice maksimalno učinili da zaštite stanovništvo od zaraze, ističući da je Republika Srpska prva počela sa mjerama, ali da je potrebna još već

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije