BiH

Pratite nas na Google news

Dodik: SAD su bile otvorene da daju referendum o nezavisnosti RS

Dodik: SAD su bile otvorene da daju referendum o nezavisnosti RS
Foto: N.N. | Dodik: Posebna sjednica u funkciji odbrane Srpske
Dejan Šajinović

BANJALUKA - SAD je 1995. bila otvorena za davanje dozvole Srbima da sprovedu referendum o nezavisnosti, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.

On je rekao da je ovaj prijedlog iznio Sendi Berger, za kojeg je rekao da je jedan od troje najvažnijih ljudi u američkoj spoljnoj politici, te da je Medlin Olbrajt, u odgovoru na ovo, Bergeru rekla da nije protiv sprovođenja referenduma, ali da forsira ukidanje embarga za oružje za Bošnjake.

Dodik tvrdi da je nakon toga prevladala politika koja je favorizovala bošnjačke interese koje je, kako tvrdi, formulisao Alija Izetbegović kroz Islamsku deklaraciju.

 “Došlo je vrijeme da ove probleme moramo riješati. Iduće godine navršava se 25 godina od zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. To su godine koje su nam pojeli stranci ispunjavajući zahtjeve bošnjačke strane“, rekao je Dodik.

Dodao je da je pravo na samoopredjeljenje neotuđivo pravo prema međunarodnim normama te da se ocjepljenje može prema međunarodnom pravu dati onom narodu koji trpi diskriminaciju, odricanje prava na vladu, i gdje postoji jaka vjerovatnoća da se s ovim oduzimanjem prava neće stati.

Dodik tvrdi da se iz analize koja će biti iznesena na sjednici može zaključiti da su te norme ispunjene u slučaju RS i srpskog naroda u BiH.

Dodik je rekao da se RS zalaže za mir, poštovanje demokratske izborne volje i autonomije RS predviđene Dejtonskim sporazumom, kao i pravo RS na slobodu.

„Slobode nema ako nema države i srpski narod to dobro zna, i zato im se država pokušava oduzeti“, rekao je Dodik.

“Probajte danas da izglasate odluku o samostalnosti pa ćete vidjeti kolika je vaša moć koliku ćete buru izazvati u svjetskim medijima”, rekao je Dodik i dodao da NS RS ima tu moć, te je dodao da je danas BiH na putu raspada.

Dodik je rekao da godine zatvora koje su dosuđene Srbima u Haškom tribunalu govore da je bila namjera da se krivica za rat prebaci isključivo na Srbe, te je dodao da će doći vrijeme kada će NS RS odbaciti ove odluke kao tendeciozne.

Istakao je da međunarodna zajednica ovim namjerava da oslabi srpski narod i RS, njenu potentnost i ekonomsku moć, te je Srbe pozvao na okupljanje i da se ovom odupru.

Dodik: Posebna sjednica u funkciji odbrane Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u Banjaluci da je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske u funkciji odbrane Srpske, njenih prava, nadležnost i obaveza potvrđenih Dejtonskim mirovnim sprazumom, a najviše njegovim aneksom četiri.

"OHR i zemlje koje su ga podržavale nametali su rješenja koja su nazivali kompromisom. Sada znamo da je to lažan kompromis na štetu Srba i zato je vrijeme da se podvuče crta da vidimo gdje smo bili 1995, a gdje sada skoro 25 godina poslije", rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je podsjetio da je cilj "reformi" bio jačanje državnosti BiH, te da od njih ne žive bolje Srbi, Hrvati i Bošnjaci, nego samo stranci koji imaju visoke plate.

"Pitam vas da li su reforme i zakoni koji su nametani donijeli boljitak BiH, da li smo zadovoljini pravosuđem koje je nametnuo visoki predstavnik i da li je od početka bilo zavisno od različitih centara moći. Provodeći selektivnu pravdu pravosuđe je dovelo do još veće podijeljenosti", rekao je Dodik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije