BiH

Dodik: Pravosnažna presuda smjenjuje funkcionere SNSD-a

Dodik: Pravosnažna presuda smjenjuje funkcionere SNSD-a
Foto: Dražan Pozderović / Arhiva | Dodik: Pravosnažna presuda smjenjuje funkcionere SNSD-a

BANJALUKA - Pravosnažna sudska presuda protiv bilo kojeg funkcionera SNSD-a momentalno će dovesti do njegove smjene, rekao je danas nakon sjednice Izvršnog komiteta najjače političke partije u Republici Srpskoj, Milorad Dodik, lider SNSD-a.

On je istakao da u SNSD-u ne vjeruju tužiocima ni tužilaštvu.

"Bespravno nametnute odluke i zakone visokog predstavnika odgovoramo tako što smo u posljednjih sedam do desest dana formirali ekspertske timove koji se bave pitanjima odbrane, prava, finansija, novog ustava RS i ostalo. Imamo 140 takvih odluka u kojima je visoki predstavnikh bespravno, vanustavno i vandejtonski prenosio nadležnosti, a da na to nije imao pravo", poručio je Dodik.

Ponovio je da ne priznaje Kristijana Šmita, novog visokog predstavnika u BiH.

"Narodna skupština Republike Srpske će povući saglasnost koju je dala za formiranje Oružanih snaga BiH, VSTS, te indirektnih poreza. Narodna skupština će donijeti propise i zaključke koji su vezani za to kako regulisati te pravne vakuume. Mi ništa nećemo raditi izvan Ustava BiH, niti s ovim dovodimo u pitanje teritorijalni integritet BiH, već samo čuvamo svoje pravo na svoju imovinu", naglasio je Dodik.

Dodao je da je visoki predstavnik bespravno i neustavno vodio Vijeće naroda u Republici Srpskoj, na šta nije imao pravo.

"Sve ovo ćemo dovesti u pitanje, odbacujući svaki akt koji je donesen na štetu Srpske", kazao je Dodik.

Istakao je u pitanje dovodi i nepravno nasilje Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika.

"Za postojanje SIPA i OBA ne postoji saglasnost Republike Srpkse, a odluka Ustavnog suda BiH o našim šumama je antiustavna i antidejtonska. SNSD se pokušava baviti kapitalnim političkim pitanjima i za utorak smo zakazali sjednicu Predsjedništva stranke", naveo je Dodik.

Srpska neće biti energetski ugrožena

Dodik je rekao danas da Republika Srpska neće biti energetski ugrožena i da će imati dovoljno električne energije, čija cijena neće biti povećana.

"Energetika je na evropskom prostoru i na globalnom nivou postala osnovni problem mnogih država. Mi ćemo očuvati naše cijene za naš konzum i stanovništvo. Neće biti povećanja cijena električne energije, što je ključno u ovom periodu i one će ostati na ovom nivou ka i do sada", izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, cijena megavat-sata električne energije prije 10 dana bila je 39 evra, a danas je u rasponu od 280 do 312 evra na berzama.

"To govori da je povećana 10 puta i da će nam biti veoma složeno da očuvamo stabilnu energetsku situaciju u takvim okolnostima", naveo je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska raspolaže viškom od oko 35 odsto ukupne produkcije električne energije i dodao da je razgovarao sa ljudima u Srbiji, predsjednikom Aleksandrom Vučićem o tome.

"Dogovorili smo se da jedni drugima pomažemo, ako Srbiji bude potrebno 50 ili 100 megavata u nekom trenutku, mi ćemo isporučiti, kao i da nećemo trgovati u ovim okolnostima očekujući neke visoke cijene nego da ćemo pomoći tako što će oni nama ili mi njima u nekim ključnim momentima biti na usluzi da isporučimo količinu električne energije koju bi kasnije naša 'Elektroprivreda', ili njihova trebalo nama da vrati", pojasnio je Dodik.

On je naglasio da će to obezbijediti stabilnost cijena električne energije i da ljudi ne treba da se brinu zbog toga.

"Mi nismo veliki potrošač gasa, ali očekujem da ću razgovarati u nedjelju s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom", naveo je Dodik.

On je dodao da je načelno dogovoren taj sastanak, ali da "današnje vrijeme, takvo kakvo jeste, može neke stvari promijeniti".

"Moj cilj će biti da obezbijedim da cijena gasa koju smo do sada dobijali bude na tom nivou i da u paketu sa Srbijom u narednom periodu pokušamo obezbijediti da dobijemo što je moguće povoljniju cijenu za onaj kvantum i konzum za koji mi imamo potrošnju", rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska neće biti energetski ugrožena i da nastavlja sa investicijama.

"Ja sam danas razgovarao sa grupom bankara koji su došli iz Turske i spremni su da ulažu u energetske objekte i da podrže projekte naše elektroprivrede", naveo je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije