BiH

Dodik: Tražićemo odgovornost čelnika Bolnice i Doma zdravlja u Bijeljini

Dodik: Tražićemo odgovornost čelnika Bolnice i Doma zdravlja u Bijeljini
Foto: N.N. | Dodik: Proširiti mjere zaštite na nošenje maski na otvorenom

BANJALUKA - Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je Izvršni komitet ove stranke ocijenio da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj teška i kompleksna i da je za to potrebno proširiti dio postojećih mjera, što bi značilo nošenje zaštitnih maski i na otvorenom prostoru. On je nakon sjednice ovog Komiteta izjavio da će biti zatražena odgovornost čelnika Bolnice i Doma zdravlja u bijeljini zbog velikog broja zaraženih zdravstvenih radnika.

Dodik je naglasio da je zdravstveni sektor do sada uspješno odgovorio na izazove koji se odnose na pandemiju, ali da je postojeće situacija izazovna i podsjetio da je Vlada Srpske izdvojila 40 miliona KM za radnike u zdravstvenom sektoru i još 100 miliona KM za zdravstveni sistem.

Dodik je na konferenciji za novinare nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjaluci istakao da u Srpskoj postoje dovoljne zalihe medicinskog materijala, odnosno maski, rukavica i respiratora.

"Imamo više od četiri miliona maski, a mjesečna potrošnja je oko 400.000, zatim dovoljno rukavica, a imamo dovoljan broj respiratora za sve bolnice i oni više neće biti nabavljani. Epidemija se širi i potrebno je poštivati postojeće mjere, što znači socijalnu distancu, ličnu higijenu, broj okupljanja i obavezno nošenje zaštitnih maski što treba proširiti i na nošenje i na otvorenom prostoru", dodao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je naveo da Izvršni komitet traži mjere odgovornosti menadžmenta Bolnice i Doma zdravlja u Bijeljini, zbog velikog broja zaraženih zdravstvenih radnika, odnosno zbog neodgovornog ponašanja.

On je napomenuo da niko ne može više načiniti ni minimalnu grešku jer neće biti praštane.

"Teška epidemiološka situacija direktno nanosi ekonomsku štetu i ugrožava određene komponente socijalnog života u Republici Srpskoj. Zdravstveni sektor je uradio sve kako bi obezbijedio adekvatnu medicinsku uslugu. Ovaj sektor je izložen cjelodnevnim pritiscima i neophodno je odati priznjanje medicinskim radicima", kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, medicinska struka će saopštiti na koji način će biti korištene zaštitne maske na otvorenom prostoru.

"Moramo učiniti sve kako bi spriječili širenje virusa. Lično sam se više od 10 puta testirao na virus korona. Moramo voditi računa i o medicinskim radnicima i njihovim pravima, jer su preopterećeni", rekao je Dodik.

On je naveo da svi moraju povećati odgovornost, što je neophodno.

"Nismo ovdje ništa zabranili nasilno, ali svi moramo povećati odgovornost. Nakon okupljanja i proslava imali smo povećan broj zaraženih. Naš zdravstveni sektor sada može da odgovori na izazove, ali moramo voditi računa i o predstojećem vremenu. Opremićemo i kovid bolnice u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Nevesinju. Moramo ovo uraditi, a da li će trebati ne znam. Više od milion KM ćemo uložiti u Banjaluci na lokaciji stare hirugrije kako bismo opremili 400 kreveta", kaže Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije