BiH

Pratite nas na Google news

Dodik: RS će istrajati na politici vojne neutralnosti

Dodik: RS će istrajati na politici vojne neutralnosti
Foto: N.N. | Dodik: RS će istrajati na politici vojne neutralnosti
Dejan Šajinović

BANJALUKA - RS će istrajati na politici vojne neutralnosti iako je svjesna da su bošnjačka i hrvatska komponenta za ulazak BiH u NATO, rekao je danas Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, tokom božićnog prijema u banjalučkoj kasarni "Kozara".

Dodik je dodao da RS ne smije da zaboravi NATO bombardovanje i bacanje osiromašenog uranijuma, te je ponovio da se u BiH mora graditi mir koji je osnova prospariteta svima koji tu žive.

Podsjetio je da su svi srpski predstavnici u BiH obavezni da poštuju stavove Narodne skupštine RS, te je ponovio stav da RS nastavlja da slavi 9. januar kao Dan Republike.

Dodik je na pres konferenciji nakon prijema rekao da je RS formirana 1992. godine s namjerom da bude nezavisna država, ali da je Dejtonskim sporazumom pristala da to redukuje. 

Naglasio je da je "Dejtonom predviđeno da entiteti sadrže državnost, te je kritikovao visokog predstavnika Valentina Incka da kritikuje RS kako bi se dodvorio muslimanima". 

Naglasio je da pozdravlja pomoć Srbije prema RS uz napomenu da su to činili svi predsjednici Srbije u skladu s svojim mogućnostima.

Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane BiH, je rekao da će od svih srpskih predstavnika tražiti da zaštite interese Srba koji rade u MO ali ne na štetu druga dva naroda, te da je Božić vrijeme mira i poruka suživota svima.

Podsjetimo, svečanim dočekom srpskog člana Predsjedništva BiH, u banjalučkoj kasarni "Kozara" danas je počelo obilježavanje pravoslavnog Božića.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić domaćin je božićnog prijema u kasarni "Kozara", koji je organizovala Komanda Šeste pješadijske brigade sa komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH.

Prijemu prisustvuju ministri u Vladi Republike Srpske, direktor Policije Srpske Darko Ćulum, predstavnici Oružanih snaga BiH, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, Narodne skupštine i drugih institucija Republike Srpske, udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, zajedničkih institucija BiH, kao i mirovnih snaga i diplomatskog kora u BiH, predstavnici EUFOR-a, te ličnosti iz javnog života Republike Srpske i BiH.

Prethodno je Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije u vojnoj kapeli Svetih mučenika jasenovačkih služio Svetu arhijerejsku liturgiju. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije