BiH

Dodik: RS nije formirana da bi bila u BiH

Dodik: RS nije formirana da bi bila u BiH
Foto: NN Arhiva | Dodik: RS nije formirana da bi bila u BiH

BEOGRAD - Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH, rekao je da je ono što je najgore u BiH jeste pokušaj da se zaustave procesi, da se ljudima nameće mišljenje, da im se zabranjuje da misle i da Republika Srpska nije formirana da bi bila u BiH.

"Ona kada je formirana, formirana je da bude nezavisna država. Ona je tu svoju nezavisnost branila u toku rata i kroz Dejtonski sporazum, imajući u vidu da su 1992. godine, velike sile, kao što je Amerika, priznale Republiku Srpsku. Mi smo naučili da bez države, nema slobode", istakao je Dodik.

On je to rekao gostujući u emisiji "Ćirilica" Happy televizije.

Dodik je takođe istakao da su Srbi skloni da budu istorijski naivni i da prave istorijske greške i da donesu odluke koje ih kasnije koštaju mnogo.

Dodik je istakao da BiH ostaje problem, da tu nema pomirenja, kao i da muslimani žele cijelu zemlju za sebe, te da se pokušava nametnuti da su Srbi krivi za sve.

"Zato je BiH nikakva zemlja, mi se od nje na neki način odričemo u nekom smislu, nju svojataju muslimani. Muslimani efektivno kontrolišu 25 odsto teritorije i to mogu da kažu da je njihovo", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da oni neće odustati od tog svojatanja, ali je napomenuo da znatan dio Federacije BiH pripada Srbima.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, podsjetio je da je Republika Srpska odmah nakon izbora prošle godine formirala vlast, za razliku od Federacije BiH i nivoa BiH.

On je naglasio da Bošnjaci nisu htjeli da se odreknu Mirka Šarovića  i Mladena Ivanića , koje je lider SDA Bakir Izetbegović uzeo kao manjinsku grupu i manipulisao njima protekle četiri godine i bili su centar protiv Republike Srpske.Dodik je rekao da se SDS i PDP nisu dovoljno suprotstavljali namjeri političkog Sarajeva da Republici Srpskoj oduzme ustavom garantovane nadležnosti.

"Najveći procenat nadležnost za evropska pitanja je na Republici Srpskoj i to oko 72 odsto, a na zajedničkim institucijama je 12 odsto. To su htjeli narušiti ne štetu Banjaluke i zato su im trebali Ivanić i Šarović", istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije