BiH

Dodik: Razgovaraću sa Srbima u Mostaru

Dodik: Razgovaraću sa Srbima u Mostaru
Foto: N.N. | Dodik: Razgovaraću sa Srbima u Mostaru

BEOGRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će razgovarati sa Srbima povratnicima u Mostaru koji su najavili da će zatražiti njegovu pomoć zbog trase novog auto-puta jer, prema planu usvojenom u parlamentu Federacije BiH, taj put treba da pređe preko njihovih imanja.

"Razgovaraću onoliko koliko ja mogu da utičem sa nivoa Predsjedništva. To je, morate da znate, veoma malo, ali mogu da skrenem javnu pažnju na tu priču i da vidim da li je uopšte moguće razmišljati o nečem drugom", rekao je Dodik novinarima poslije sastanka sa NJegovom svetošću patrijarhom Irinejom danas u Beogradu.

On je ukazao da se ova odluka o trasi iznenada desila, jer su na dnevnom redu bile neke sasvim druge trase.

"Odjednom je to prebačeno na tu trasu, tako da se preventivno veoma teško moglo djelovati. Razgovaraću i sa Srbima iz Mostara, da vidim na koji način bi to mogli zajedno da uradimo", rekao je Dodik.

On je istakao da je upoznat sa ovim problemom, kao i sa činjenicom da Srbi iznenadno pozicioniranje trase preko svojih imanja doživljavaju kao potez uperen isključivo protiv njih.

"Želim da kažem da se dugo vremena vodi debata gdje će ići trasa i stalno je bio problem između hrvatske i bošnjačke zajednice na tom prostoru. Očigledno je da se opredijelilo za to jer im je nekako najlakše da se neka vrsta štete napravi Srbima", rekao je Dodik.

Mještani južnih mostarskih naselja, među kojima je najviše srpskih povratnika, apeluju da planirana trasa auto-puta ne ide kroz najplodniju zemlju Ortiješa, Hodbine i Malog Polja jer će nanijeti nesagledivu štetu i prijeti ponovnom iseljavanju Srba sa svojih ognjišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije