BiH

Dodik: Rusija posljednji međunarodni igrač na Balkanu

Dodik: Rusija posljednji međunarodni igrač na Balkanu
Foto: N.N. | Dodik: Rusija posljednji međunarodni igrač na Balkanu

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Rusija posljednji međunarodni igrač na Balkanu koji poštuje i brani međunarodno pravo u ovom regionu.

"Rusija je jedini međunarodni igrač u našem regionu koji se drži međunarodnog prava i koji ostaje nepristrasan. Opšte je uvjerenje da Rusija favorizuje Srbe, ali Rusija je takođe sugerisala projekte Hrvatima i Bošnjacima, ali oni su odbili, pošto se nisu usudili da pristanu na takvu saradnju zbog stava Zapada", rekao je Dodik u intervjuu agenciji TASS.

On je istakao da je Rusija danas jedini čuvar međunarodnog prava na Balkanu i da je to ohrabrujuće za Srbe jer znači da "nije sve pod kontrolom ključnih zapadnih igrača, koji će izokrenuti sve pravne norme kako njima odgovara".

"Vidjeli smo kako je odluka o bombardovanju Srba i Republike Srpske donesena bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN. To je veoma opasno. Zato se velike nade polažu u Rusiju, jer ona brani međunarodno pravo", rekao je Dodik.

Govoreći o energetskoj saradnji sa Rusijom, srpski član Predsjedništva BiH izjavio je da Republika Srpska ima "više energetskog samopouzdanja" zbog gradnje gasovoda "Turski tok".

"Veoma je važno da se riješe stvari sa Bugarskom, da gradnja preko Bugarske do Srbije otvori određene prilike za nas ovdje. Imamo određene ugovore potpisane sa `Gaspromom`, a mi smo spremni da sačekamo potpis Bugarske. Nažalost, Bugarska je već jednom odbacila `Južni tok`, čime je ovaj projekat zaustavljen na 10 do 15 godina. Ali, gradnja gasovoda za transportovanje ruskog gasa, koji je jeftiniji i garantuje našu energetsku bezbjednost, ne može biti zaustavljena", tvrdi Dodik.

On je napomenuo da "ovo, takođe, garantuje da `gasna karta` neće biti odigrana za ostvarivanje političkih ciljeva", kao što je moglo da se desi da je gas stigao sa sjevera, iz "zapadnih zemalja koje bi imale priliku da prekinu isporuke ruskog gasa Balkanu ako se dešava nešto što se njima ne dopada".

Dodik je zahvalio ruskoj Vladi i šefu "Gasproma" Alekseju Mileru na njihovom doprinosu ovom projektu.

Prethodno vlasti Republike Srpske postigle sporazum sa "Gaspromom" o preuzimanju ruskog prirodnog gasa preko specijalne linije gasovoda "Turski tok", čija gradnja treba da počne sljedeće godine, podsjeća TASS.

Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović imali su sastanak sa direktorom "Gasproma" Aleksejem Milerom u vrijeme kada je sklopljen sporazum o isporuci gasa Republici Srpskoj. Bilo je predviđeno da ovaj projekat bude započet ove jeseni gradnjom kraka "Turskog toka" prema Republici Srpskoj.

Osim toga, na sastanku je bilo riječi o gradnji gasne infrastrukture u Banjaluci, kao i o gradnji jedne elektrane na gas. Dodik je ranije izjavio da Republika Srpska želi da izgradi gasovod između Bijeljine i Banjaluke.

Na pitanje o predstojećoj proslavi 75 godina od pobjede nad nacističkom Njemačkom u Moskvi, Dodik je potvrdio da će prisustvovati proslavi na Crvenom trgu u Moskvi.

"Da, biću tamo, i biće mi veliko zadovoljstvo. Sigurno ću doći, zašto da ne? Dolazio sam i ranije, prije tri ili četiri godine", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da se uvijek osjećao sjajno u Rusiji, bilo da je riječ o Moskvi, Sankt Peterburgu ili nekom drugom ruskom gradu.

Dodik na kongresu "Sankt Peterburg i Slovenski svijet"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se danas učesnicima Šestog međunarodnog kongresa "Sankt Peterburg i slavenski svijet".

Na ovom velikom međunarodnom skupu učestvuju zvaničnici slovenskih zemalja koji razgovaraju o raznim temama iz oblasti politike, ekonomije, kulture.

Uoči početka Kongresa Dodik je rekao Srni da Sankt Peterburg ima želju da razvija odnose sa gradovima u Republici Srpskoj i BiH po svim pitanjima - političkim, privrednim i kulturnim, kao i o svemu što je dio zajedničke svakodnevice.

"MOje prisustvo na ovom značajnom skupu je dokaz naših dobrih odnosa u kontinuitetu i uvijek se radujem kada dođem u ovaj grad", naglasio je Dodik.

Prije početka skupa, srpski član Predsjedništva BiH posjetio je Inženjersko-tehničku školu 777 gdje je razgovarao sa predsjednikom Komiteta za obrazovanje Sankt Peterburga Žanom Vladimirovnom Vorobjovom, predstavnikom gradonačelnika Sankt Peterburga Jurijem Borisovičem Šesterikovom i direktorom ove školske ustanove Verom Vladimirovnom Knjazevom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije