BiH

Dodik: Rusija spremna da investira i izgradi gasovod i dvije elektrane

Dodik: Rusija spremna da investira i izgradi gasovod i dvije elektrane
Foto: RTRS | Dodik: Rusija spremna da investira i izgradi gasovod i dvije elektrane

Sastanak sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom je bio veoma uspješan, konstruktivan, korektan i konkretan i najvažnije je da mi nastavimo našu saradnju koja se ogleda u tome da je Rusija spremna da investira i izgradi gasovod i dvije elektrane, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Oni su donijeli sve njihove odluke na najvišem nivou. Ono što je ovdje kočnica je prolazak ispod Drine koji se potpuno nerazumno sprječčava od strane muslimanskog Sarajeva i muslimana. Vjerujem da ćemo naći načina da to pitanje riješimo”, istakao je Dodik, prenosi RTRS.

Poručuje da će Srpska morati da počne da vodi računa da i da se istim njihovim aršinima mjeri i odnos Srpske prema Federaciji i ako ne može drugačije, da se na taj način pokuša doći do rješenja.

“Važno je da to počnemo činiti što je prije moguće”, rekao je Dodik.

Naglasio je da je ovaj sastanak sa Putinom jedan od najkorisnijih koje su imali.

“Razgovarali smo o našoj saradnji, upoznao sam predsjednika Rusije i o finansijskim i ekonomskim stanjem u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik i naglasio da je jedna od tema bila i energetska situacija.

Danas je najvažnija energija, kaže Dodik i dodaje: "Mi u Srpskoj imamo sreće da imamo dovoljno električne energije, ali nam je potrebna garancija da dobijemo za gas u onoj količini koju mi koristimo i za naftu. Time bi mogli da riješimo našu neizvijesnost.

“Dobio sam određene garancije za to da ćemo naći načina da Republika Srpska dobije dovoljno potrebne količine, i da će to biti što se tiče gasa, u okviru dosadašnje cijene. To znači da je to negdje 460-480 zavisno od transportnih usluga, za razliku od Evrope plaća od 2.000 do 3.000 a vjerovatno će na zimu biti daleko više”, smatra Dodik.

Naglasio je da je razgovor odisao punim prijateljstvom i razumijevanjem.

“Putin je zainteresovan za stanje, ne u smislu kako to prikazuju u Sarajevu i Zapadu, on želi da razumije u kakvom stanju se nalaze prijatelji. Na kraju rekao važnu stvar, da smo mi prijatelji, da on nas prepoznaje kao takve, i da on nikada prijatelje neće ostaviti, šta god sad o tome razumjeli ovi na Zapadu, ili u Sarajevu koji ove benefite naših dobrih odnosa prije svega sa Ruskom Federacijom i Putinom koriste kroz gotovo identični cijenu gasa koju će imati ovu grijnu sezonu i samo Sarajevo”, naglasio je Dodik za RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije