BiH

Dodik: SDA krši ustavno pravo, nama i ne treba dogovor s njima

Dodik: SDA krši ustavno pravo, nama i ne treba dogovor s njima
Foto: N.N. | Dodik: SDA krši ustavno pravo

BANJALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da SDA krši ustavno pravo opstruišući formiranje vlasti na nivou BiH.

Dodik je naglasio da nije izvjesno kada će Savjet ministara biti formiran, te da SDA izmišlja razne načine da pokaže kako se o tome razgovara, a da u suštini dogovor nije blizu.

"Nama i ne treba dogovor s njima, jer mi, kao predstavnici Republike Srpske, imamo ustavno pravo da popunimo mjesta koja su po Ustavu predviđena za predstavnike srpskog naroda i Srpsku. Ne treba oni nama ništa da daju, niti mi nešto tražimo", istakao je Dodik.

On je za RTRS rekao da nije optimista povodom najavljenog sastanka SNSD-a, HDZ-a i SDA-a i da će Bakir Izetbegović i dalje uslovljavati. "Nemam zahtjeve i očekivanja, ali ću naravno otići na sastanak", rekao je lider SNSD-a.

Dodik je istakao da je za formiranje Savjeta ministara potrebno izmijeniti procedure koje su nametnuli visoki predstavnici u BiH, te poštovati Ustav i izbornu volju građana.

"Potrebno je da Republika Srpska imenuje svog predstavnika u Savjet ministara i da i drugi u BiH to urade, te da se oni sastanu i konstituišu organ. Problem je što su izmislili da to mora da ide u parlament, a tu je potrebna većina", rekao je Dodik.

Dodik: Organizovani atak na Republiku Srpsku

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra organizovanim atakom na Republiku Srpsku raspodjelu sredstava Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kojom je Srpska oštećena za 22 miliona KM, te ignorisanje zaključaka Vlade Srpske o raspodjeli prihoda na osnovu licenci za 4G mobilnu mrežu zbog kojih bi ove godine Republika mogla da ostane bez 135 miliona KM.

Komentarišući neizvršenja presude Suda BiH u vezi sa isplatom indirektinih poreza i ignorisanje zaključaka Vlade Srpske o raspodjeli prihoda na osnovu licenci za 4G mrežu, Dodik je naglasio da su to ozbiljni problemi, te poručio da će Republika Srpska u narednim danima iskoristiti institucionalnu i svaku drugu poziciju kako bi riješila problem sa raspodjelom sredstava od indirektnih poreza.

On je upitao po kojem je kriterijumu Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ utvrdila da baš Sarajevo bude glavno mjesto za rspodjelu novca od licenci za 4G mobilnu mrežu.

"To su stvari koji traže politički dogovor, a ove koji su do sada predstavljali Republiku Srpsku očigledno nije briga za nju. Zato se desilo da novac prvo ide u Sarajevo, a to je i naš novac", rekao je Dodik za RTRS.

Republika Srpska je u prva tri mjeseca izgubila 22 miliona KM jer Uprava za indirektno oporezivanje BiH ne primjenjuje nove koeficijente raspodjele sredstava. Takođe, Srpska zbog nepoštovanja odluka Vlade o raspodjeli novca od licenci za četvrtu generaciju mobilne mreže, u prva tri mjeseca gubi 35 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije