BiH

Dodik: Sačuvana dejtonska ovlaštenja RS u Briselu

Dodik: Sačuvana dejtonska ovlaštenja RS u Briselu
Foto: Dražan Pozderović | Dodik: Sačuvana dejtonska ovlaštenja RS u Briselu

BANJALUKA - Lideri političkih stranaka i članovi Predsjedništva BiH postigli su načelni dogovor o procesima u vezi s kojima bi trebalo da se dogovaraju nakon izbora u oktobru, a u cilju dobijanja kandidatskog statusa za BiH, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

On je precizirao da ništa nije potpisano, već da je postignuta načelna  saglasnost oko reformi iza kojih i lično stoji, zahvalivši predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu i visokom predstavniku Žozefu Borelu  na korektnom odnosu prema svim stranama.

Dodik je rekao da je značajno što je uklonjeno 14 prioriteta Mišljenja Evropske komisije kao uslov za kandidaturu, te da je to dobro da se olakša dobijanje kandidatskog statusa.

Istakao je da je bitno da su sačuvana dejtonska ovlaštenja RS, da nije dat značaj presudama Ustavnog suda BiH jer će se o zemljištu i imovini razgovarati kao i do sada.

Optužio je Branislava Borenovića, predsjednika PDP, za politikantstvo, a rekao je da je Nenad Nešić, predsjednik DNS bio korektan. Dodao je da je finalni dokument značajno izmijenjen u odnosu na početni za koji je rekao da ga su pisali Bošnjaci. Ustvrdio je da je največi gubitnik Željko Komšić jer je usvojen koncept konstitutivnih naroda.

Dodik je takođe rekao da je postojala snažna koordinacija s Petrom Đokićem, predsjednikom SP, i Nenadom Stevandićem, predsjednikom US, te da mu je žao što nije postignuto potpuno srpsko jedinstvo.

Sva tri lidera su istakli da je takođe važno i to da nisu priznate sankcije za Rusiju, već da je samo spomenut dokument u UN-u koji već postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije