BiH

Dodik: Saradnja Srpske i Rusije ide uzlaznom putanjom

Dodik: Saradnja Srpske i Rusije ide uzlaznom putanjom
Foto: N.N. | Dodik: Saradnja Srpske i Rusije ide uzlaznom putanjom
Srna

BEOGRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da odnosi Rusije i Republike Srpske idu uzlaznom putanjom i da se saradnja razvija u svim pravcima, prije svega političkim i ekonomskim.

Dodik je rekao za "Sputnjik" u Sankt Peterburgu, gdje učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu, da Rusija razumije situaciju u regionu i samoj BiH.

On je istakao da se Rusija veoma korektno ponaša u pogledu Dejtonskog mirovnog sporazuma, podržava teritorijalni integritet BiH, ali je isto tako u poziciji odbrane autonomnih prava koje je Republika Srpska dobila putem Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

"Rusija se zalaže za rješenja koja će biti stvar dogovora unutar BiH, a ne nametnuta od bilo koje strane i to je ono što mi pozdravljamo. Drugi segment pitanja je vezan za ekonomske odnose i tu je najizraženije pitanje u vezi sa radom rafinerije nafte i ulja, a `Zarubežnjeft` je vlasnik tih kompanija", rekao je Dodik.

On je istakao da su odnosi Rusije i Srpske puni razumijevanja, u funkciji podrške i idu uzlaznom putanjom.

Dodik je naveo da Rusija primjećuje ponašanje Banjaluke u vezi sa činjenicom da Srpska nije dozvolila BiH da uvede sankcije Rusiji, što ne bi bilo naročito štetno za Moskvu, ali je veoma jaka politička poruka da Republika Srpska, pored silnih pritisaka, nije poklekla zahtjevima da se uvedu sankcije Rusiji.

"Sa druge strane, Rusija razumije situaciju i naši odnosi su na tom i na nekim globalnim pitanjima apsolutno puni razumijevanja i u funkciji podrške", rekao je Dodik.

On je ocijenio da se važna poruka Rusiji šalje i time što Republika Srpska, uprkos pritiscima, nije za ulazak BiH u NATO, već da je privržena vojnoj neutralnosti.

"Postoje stalni pritisci u vezi sa učlanjenjem u NATO - određene snage u BiH to žele, a Republika Srpska vodi politiku vojne neutralnosti i mislim da i time šaljemo poruku da mi ne želimo da budemo dio struktura sa kojima Rusija ima nekih globalnih problema", rekao je Dodik.

On je pozitivnim ocijenio to što je ruski predsjednik Vladimir Putin na Forumu za Ukrajinu rekao da je to istorijski jedan prostor, jedan narod i da u tom pogledu treba očekivati odnose i u budućnosti.

Dodik je u tom kontekstu ukazao da ne treba gubiti prijatelje zbog nekih nastojanja zapadnog svijeta.

"Kad god Rusija krene sa svojom ekonomijom i snagom naprijed, Zapad nađe neki način - rat ili sankcije, da je zaustavi, da spriječi njeno poziciranje na globalnom nivou", rekao je Dodik.

On je naveo da je gasifikacija Republike Srpske bila glavna tema njegovih razgovora u Sankt Peterburgu tokom Ekonomskog foruma i da je imao niz sastanaka sa ljudima iz privredne sfere, prije svega sa "Gaspromnjeftom" i ministrima iz Srbije sa kojima treba kod "Gasproma" da obezbijede projekat za snabdjevanje Republike Srpske gasom.

Dodik bi danas trebalo da razgoara sa rukovodstvom "Gasproma" o priključenju Republike Srpske na gasovod "Turski tok".  

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 2

DrzavniCinovnik

Ako se vec toliko hvali dobrim ''odnosima'' izmedju Rusije i Republike Srpske neka pita Putina i Medvedeva da nam vrate te dvije milijarde maraka da se ne sramoti i ponizava i ide na noge turcinu Erdoganu i klanja moleci ga za turski kredit da gradi autoput!!!

DrzavniCinovnik

Početna / ENERGETIKA, FINANSIJE Gubitak privatizovane naftne industrije RS premašio dvije milijarde KM 21. maj. 2019. 15:21 Objavljeno u ENERGETIKA, FINANSIJE – Akumulirani gubitak Optima grupe 1,4 milijarde KM, Rafinerije nafte 622 miliona – Prihodi Optime lani iznosili 918,8 miliona KM, a gubitak 87,5 miliona KM BANJALUKA – Akumulirani gubitak preduzeća iz naftne industrije Republike Srpske na kraju prošle godine premašio je dvije milijarde maraka, a u najvećoj dubiozi su Optima grupa sa ukupnim minusom oko 1,4 milijarde KM i Rafinerija nafte sa 622 miliona KM teškim akumuliranim gubitkom, otkriva portal CAPITAL. Optima grupa, koja je u vlasništvu ruskog „Njeftegazinkora“, a u okviru koje posluje kompletna naftna industrija RS, godinama ostvaruje milionske gubitke, a najnoviji finansijski izvještaji pokazali su koliki je zaista minus ovog, ali i ostalih preduzeća iz grupacije. Optima grupa je lani ostvarila gubitak od 87,5 miliona KM, čime je akumulirani gubitak ovog preduzeća premašio 1,4 milijarde KM. Iako, prema zvaničnim podacima, Optima u zadnje tri godine ima značajan rast prihoda, to se nije pozitivno odrazilo na finansijski rezultat preduzeća, već je, naprotiv, došlo i do povećanja gubitaka. Ukupni prihodi Optime lani su iznosili 918,8 miliona KM i povećani su u odnosu na godinu ranije za 62,9 miliona KM, dok je istovremeno porastao i gubitak i to sa 59,7 miliona KM u 2017. godini na 87,5 miliona lani. Optima grupa se bavi veleprodajom naftnih derivata proizvedenih u Rafineriji nafte Brod i ulja i maziva proizvedenih u Rafineriji ulja Modriča, dok maloprodaju naftnih derivata i ulja i maziva ostvaruje kroz maloprodajnu mrežu „Nestro Petrol“. Slično kao Optima posluju i ostala preduzeća iz ove grupacije, a najlošije stoji Rafinerija nafte Brod, koja već mjesecima ne radi. Rafinerija Brod je 2018. je završila u minusu od 10,8 miliona KM, a akumulirani gubitak ovog preduzeća iznosi čak 622 miliona KM. Rafinerija ulja Modriča u 2018. godini je imala dobit od 1,26 miliona KM, ali je to nedovoljno da neutrališe gubitke iz ranijih godini koji premašuju 52 miliona KM. Minus „Nestro Petrola“ lani je iznosio 992.199 KM, dok je akumulirani gubitak povećan na 10,4 miliona maraka. Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da se ovdje radi o ozbiljnim ciframa kojima bi se trebao pozabaviti i Anketni odbor Narodne skupštine RS. „Radi se o kapitalnoj grani koja svake godine akumulira gubitak, a niko od vlasnika ne opravdava kome se duguje i po kom osnovu. Nemam ništa protiv da privatna firma propadne zato što je ostvarila gubitke, ali plašim se da neko u Republici Srpskoj sutra to ne bude morao da izmiruje“, kazao je Pavlović.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije