BiH

Pratite nas na Google news

Dodik: Za dva-tri dana novac MMF-a na računima Srpske

Dodik: Za dva-tri dana novac MMF-a na računima Srpske
Foto: N.N. | Dodik: Smanjenje plata u Srpskoj nije opcija
Srna

PRIJEDOR - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je danas poslodavce da za one radnike koji nisu radili tokom pandemije virusa korona, a koji mogu od Vlade da dobiju 520 KM, da pripreme svu dokumentaciju i što prije je dostave nadležnim institucijama.

"Novac je obezbijeđen. Dobra vijest je što su deblokirana sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/. Za dva-tri dana će biti na računima Republike Srpske i moći ćemo da nastavimo sa realizacijom svih naših projekata", izjavio je Dodik novinarima na Mrakovici, gdje se Izvršni komitet SNSD-a sastao sa funkcionerima ove stranke iz Izborne jedinice jedan.

On je naveo da se danas na Mrakovici razgovara o političkoj i socijalnoj situaciji, o pripremama za izborni proces, a najviše o ekonomskim pitanjima i ozbiljnoj šteti koju je pandemija napravila na javnim računima i u realnom sektoru.

Dodik je naglasio da je vlast u Republici Srpskoj formirala tri fonda koji treba da saniraju štetu, iako ne da je potpuno pokriju, jer je to nemoguće, ali svakako da pomognu u saniranju štete.

"To su kompenzacioni i garantni fond koji kreiramo zajedno sa EBRD i sva sredstva MMF-a idu u Kompenzacioni fond i odatle će se podmirivati troškovi koje smo imali vezano za pandemiju i za ono što smo uložili u medicinski sektor. Treći je fond za lokalne zajednice, gdje želimo da pomognemo budžetima lokalnih zajednica, kako bi one mogle da saniraju određenu štetu", precizirao je Dodik.

On je rekao da u Izbornoj jedinici jedan postoje značajni resursi za stabilizaciju i jačanje organizacije i strukture SNSD-a i da će SNSD veoma pripremljeni izaći na lokalne izbore.

"Idemo s velikim ambicijama što se tiče kandidata za gradonačelnika Prijedora. To je jedna od strateški važnih pozicija na kojoj ćemo insistirati i okupiti veću koalicionu većinu. Vjerujemo da možemo da imao kapacitet da dobijemo to mjesto i da Prijedor integrišemo u opštine koje pripadajau porodici SNSD-a“, naglasio je Dodik.

Na pitanje novinara ko je kandidat SNSD-a za gradonačelnika Prijedora, Dodik je pokazao na Dalibora Pavlovića.

"Ključno pitanje nije ovdje kandidatura. Znamo šta radimo i nećemo odustati od toga. Imali smo jednog prebjega, ali, evo, to je takva korumpirana politička struktura i politički život podrazumijeva i takve koji to čine. Ali SNSD je partija koja se nikad nije dijelila u vrhu. Iz SNSD-a nije nastala nijedna nova politička partija u Republici Srpskoj, ni u BiH. Mi smo ponosni na jedinstvo koje imamo i spremni smo da, naravno, idemo na izbore sa najvećim očekivanjima", poručio je Dodik.

Osim Dodika i funkcionera SNSD-a iz Izborne jedinice jedan, sjednici prisustvuju visoki funkcioneri stranke Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nada Tešanović, Nikola Špirić, Slavko Mitrović.

Dodik: Smanjenje plata u Srpskoj nije opcija

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da su ekonomske posljedice nakon pandemije virusa korona neizbježne, ali smanjenje plata u Republici Srpskoj nije opcija.

"Opredjeljenje je da se podstaknu investicije i da se ojačaju prihodi na javnim računima. Očekujemo da se situacija u ekonomskom smislu normalizuje, ako se ne dogodi novi izazovi sa pandemijom kako neki stručnjaci najavljuju", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, preduzete su sve neophodne mjere tokom pandemije i radilo se veoma opširno testiranje potencijalnih zaraženih.

Izrazivši žaljenje za sve gubitke i žrtve tokom pandemije, Dodik je izjavio za beogradski "Alo" da zdravstveni sistem u Srpskoj nije bio u kolapsu i da je pravovremeno reagovao, te da se nakon ovoga steklo jedno novo iskustvo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije