BiH

Dodik: Srbi ne mogu zaboraviti NATO bombardovanje

Dodik: Srbi ne mogu zaboraviti NATO bombardovanje
Foto: N.N. | Dodik: Srbi ne mogu zaboraviti NATO bombardovaje

DOBOJ - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je bolno sjećanje na NATO bombardovanje Republike Srpske 1995. godine, kada je najveća vojna alijansa u istoriji ikada odlučila da bombarduje mali narod, nalazeći neke navodne humanitarne razloge za nehumana postupanja.

"Živa su sjećanja na taj težak trenutak u istoriji Srba. Posebno boli činjenica da je to bilo upereno prije svega protiv civilnog stanovništva, ne samo protiv vojske", rekao je Dodik novinarima u Doboju. 

On je naglasio da je NATO definitivno i uticao i kreirao ko će biti pobjednik u tom ratu, kako će ko proći. 

"Stavio se na drugu stranu, protiv srpskog naroda, a, osim osiromašenog uranijuma, jasno je da je pokušano da se utiče i na politički aranžman u samoj BiH", istakao je Dodik. 

Dodik je rekao da Srbi to ne mogu zaboraviti i ne smiju bježati od toga da otvoreno govore o svemu. 

Na današnji dan 1995. godine počelo je zločinačko NATO bombardovanje Republike Srpske koje je trajalo do 14. septembra, a u kojem je stradalo više od stotinu nedužnih civila. 

Na položaje Vojske Republike Srpske NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

ZA OBNOVU OBJEKATA DOBOJSKE ŽUPE 50.000 KM

Milorad Dodik najavio je danas u Doboju da će obezbijediti 50.000 KM za obnovu objekata u vlasništvu Župne kancelarije u ovom gradu koji su oštećeni tokom poplava 2014. godine.

"Ovdje smo da konačno realizujemo jedan raniji dogovor koji je iz nekih razloga ostao nezavršen", rekao je Dodik i dodao da će sredstva od 50.000 KM biti na računu crkve već u ponedjeljak, 2. septembra, te najavio nastavak pomoći. 

Dodik je naglasio da je Doboj obezbijedio slobodu djelovanja vjerskim zajednicama sa povoljnom bezbjednosnom situacijom. 

"Veoma je važno da u ovom našem složenom društvu, u cijeloj BiH, bude omogućen slobodan rad svim vjerskim zajednicama koji podrazumijeva dobru saradnju, njegovanje vjerskih vrijednosti, ali i međureligijsku saradnju za stabilizovanje ukupnih prilika na ovim prostorima", istakao je Dodik. 

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić podsjetio je na značaj i ulogu katoličkog sveštenika Pere Iljkića tokom poplava 2014. godine i na njegovu nesebičnu pomoć građanima svih nacija. 

Iljkić je zahvalio Dodiku za novčanu podršku za sanaciju oštećenih vjerskih objekata. 

Iljkić, koji je član lokalnog Međureligijskog foruma, istakao je da je Doboj grad u kojem je uspostavljen lijep suživot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije