BiH

Dodik: Srpska će ostati u okviru svog i Ustava BiH

Dodik: Srpska će ostati u okviru svog i Ustava BiH
Foto: Srna | Dodik: Srpska će ostati u okviru svog i Ustava BiH

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas na "Oktobarskim pravničkim danima" u Banjaluci da će Republika Srpska ostati u okviru pravne države i onoga što su Ustav Republike Srpske i Ustav BiH.

"Mi smo spremni da prihvatimo BiH onakvu kako je predviđena slovom Ustava, a ne onu koja je kreirana od raznih nepravnih faktora. Naša pravna i politička borba će se kretati u tom pravcu", rekao je Dodik novinarima.

Dodik ističe da je svijet propao sa stanovišta primjene prava, budući da je vidljivo da je na sceni, ne međunarodno pravo, nego pravila koja najveći i najjači pokušavaju da nametnu.

"Rizično je danas govoriti o EU koja se svih godina zasnivala na vladavini prava, a ono što je uradila u BiH je potpuno suprotno tome. Podržavala je procese koji se ne zasnivaju na pravu i samim tim se diskvalifikovala kao subjekat u vezi sa primjenom i jačanjem prava", naglasio je Dodik.

On je rekao da je BiH trenutno potpuno neustavna i nije pravna država jer ima Ustav koji se ne primjenjuje i ima praksu koju su drugi nametnuli, a koja je antiustavna.

"Ustavni sud BiH trenutno se ponaša antiustavno i daje zeleno svjetlo za rušenje prava. Ponaša se protivustavno i vanustavno i apsolutno nije u funkciji stvaranja sistema koji čuva segmente države i prava", ocijenio je Dodik.

On je rekao da se danas za sudije Ustavnog suda BiH ne biraju oni autoriteti u oblasti prava i Ustava koji ne trpe politička ukazivanja, kako bi trebalo da odlučuje u ovoj pravosudnoj instituciji.

Prema njegovim riječima, u Ustavnom sudu BiH postoje domaće i strane sudije koji su poltroni jedne politike koja u suštini ruši Ustav i stvara novi antiustavni poredak u BiH.

"Kada pravo propadne na Ustavnom sudu BiH, onda nemate šta očekivati da će se pravo na nešto primjenjivati", kaže Dodik.

U Banjaluci su počeli "Oktobarski pravnički dani" kojima prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Srpske Radovan Višković.

Događaju prisustvuju i ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović, kao i predsjednik Udruženja pravnika Srbije Miodrag Orlić.

Na "Oktobarskim pravničkim danima" su i predstavnici pravosudnih institucija, Ministarstva unutrašnjih poslova, grada Banjaluka, te akademici iz Srpske i Srbije.

Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci domaćin je 19. Savjetovanja pravnika "Oktobarski pravnički dani", čija je opšta tema "Izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema".

Rad Savjetovanja odvijaće se u plenarnim sjednicama danas i sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije