BiH

Dodik: Srpska ima kapacitet da se bori za sebe

Dodik: Srpska ima kapacitet da se bori za sebe
Foto: RTRS | Dodik: Srpska ima kapacitet da se bori za sebe
Srna

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da diplomatskim aktivnostima sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović i drugim saradnicima pokušavaju da razbiju stereotip koji se dugo zadržava u BiH o jednom, univerzalnom krivcu, i da objasne situaciju.

Dodik je rekao da je bilo dosta sastanaka, veoma važnih intervjua svjetskim medijima, napomenuvši kako je u važnim svjetskim medijima stvorena slika da je svaki srpski predstavnik odmah krivac, ako nije za ratni zločin, onda mu se spočitava korupcija.

On je naveo da je i večeras sa američkim i evropskim zvaničnicima razgovarano o tri teme koje se tiču imovine, nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika i Izbornog zakona, o tome kako prevazići neminovno pitanje odluke bivšeg visokog predstavnika i imovine kojom se bespravno bavio Ustavni sud BiH.

Dodik je za RTRS naglasio da nametnuta odluka Valentina Incka mora biti povučena i da nema nijedne druge mogućnosti da se srpski predstavnici vrate da se odlučuje u organima na nivou BiH, a istakao je da su stavovi nepomirljivi i da je zato BiH neuspješna zemlja.

On je ukazao na pokušaje muslimana i međunarodne zajednice da kroz visoke predstavnike i Ustavni sud modeliraju BiH koja odgovara samo muslimanima, ali je istakao da će definitivan otpor Republike Srpske tim nastojanjima početi na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju otetih nadležnosti.

"Republika Srpska se zbog ukupnog ambijenta nije mogla suprostaviti, bilo je nekoliko pokušaja, međutim nije moglo zbog visokog predstavnika, ali njega više nema", rekao je Dodik.

On je ponovio da Srpska nema namjeru da odustane, da njeni zvaničnici rade u skladu sa Ustavom, da nisu ni pomenuli rat.

"Sad je svima postalo jasno o čemu se ovdje radi i zbog toga su ove diplomatske aktivnosti. Predsjednica je nedavno bila u Americi i o svim važnim pitanjima tamo razgovarala. Do Nove godine ćemo se sresti sa predstavnicima još nekih država koje žele dijalog i koji misle da je kroz dijalog moguće doći do nekih rješenja", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, prošlo je vrijeme da se ponašaju onako kako to hoće SAD, Njemačka ili druge zemlje, Republika Srpska ima kapacitet da se bori za sebe.

"Ako BiH ne može da funkcioniše u skladu sa Ustavom onda ne treba da funkcioniše, to je pravilo koje važi svugdje", rekao je Dodik.

On smatra da Britanija ima poguban uticaj na ove prostore, dijelom Amerika, a vidi da dobro nećemo biti postavljeni ni kod nove njemačke Vlade, iako se sav svijet zasniva na tome da je zabranjeno miješanje u unutrašnje stvari drugih zemalja.

"Nismo mi tu da ispunjavamo njihove želje, nego težnje ovoga naroda, a ja nisam biran da budem kukavica, štitim interese onih koji su me birali", rekao je Dodik, koji je istakao da predstavnike Srpske treba saslušati, a ne samo prijetiti sankcijama.

On je ponovio da je interes srpskog naroda i Republike Srpske da se provodi Dejtonski sporazum i slovo Ustava i da nema ničega što bi predstavljalo revoluciju.

"Ovo vrijeme je pokazalo da nama nisu potrebni organi BiH, u ovom trenutku na jedini legalan i legitiman način funkcioniše Republika Srpska, a mnoge to nervira i mnogi to ne žele da vide", istakao je Dodik.

OHR ne postoji, a Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, kategoričan je Dodik koji je naveo da se istražuje mogućnost da bude tužen u njegovoj zemlji jer ovdje unosi nemir onim šta govori, bavi se vojnim snagama, a to nema pravo.

U Moskvi razgovori o izgradnji gasovoda od Rače prema Banjaluci

Dodik je rekao da sutra putuje u Moskvu gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a jedna od tema o kojoj će razgovarati je izgradnja gasovoda od Rače prema Banjaluci.

Dodik je rekao da će tokom posjete Moskvi razgovarati i o privrednim pitanjima, ističući da će izgradnja gasovoda od Rače prema Banjaluci nesumnjivo biti tema i sa presjednikom Rusije i sa čelnim ljudima "Gasproma".

"Mi sa njima imamo već ugovor koji smo postigli još u vrijeme zagovaranja 'Južnog toka' koji je prekinut i prebačen na 'Tursko-balkanski tok' koji je prošao kroz Srbiju. Sada se stvaraju uslovi da idemo dalje. Potpisali smo nekoliko važnih memoranduma u kojima smo se dogovorili da se gradi gasovod u kome će 'Gasprom' biti vlasnik 60 odsto, a mi 40 odsto", rekao je Dodik za RTRS.

On je dodao da će "Gasprom" biti garant za sredstva koja će se angaživati preko banaka da se izgradi taj gasovod plus dvije gasne elektrane na prostoru Republike Srpske.

On je naveo da je najveći problem Republike Srpske što iz Sarajeva ne žele da daju dozvolu da gasna konekcija iz Srbije prođe ispod Drine i da ide dalje prema Banjaluci.

"Čitava Evropa je u problemu oko gasa. Kada je kriza oko gasa nestala mi smo kontaktirali ljude iz 'Gasproma' i nama je rečeno da naša cijena ostaje ista. Vjerujem da ćemo za naše potrebe i potrebe izgradnje gasovoda i dvije gasne elektrane postići taj dogovor i da ćemo čuvati ovu cijenu za ovaj period kao što je to uradila i Srbija", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je na ovom prostoru Rusija imala niz ekonomskih operacija i da se pokazuje kao jedan od najboljih partnera.

"Mi nismo imali nijedan problem sa 'Zarubežnjeftom', koji posluje socijalno odgovorno. Želim da im zahvalim na tome", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je gradnja gasovoda ključno energetko pitanje svake zemlje.

"I ako Republika Srpska dobije ugovor i dobije potvrdu da ćemo uraditi ugovor u narednom vremenu, ja ću biti zadovoljan" naglasio je Dodik, uz optimizam da će uspjeti u tome.

Iz Rusije se, kako je rekao, vraća 3. decembra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije