BiH

Dodik: Srpska neće odustati od ustavnih prava, odbacili smo građanski koncept

Dodik: Srpska neće odustati od ustavnih prava, odbacili smo građanski koncept
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Dodik: Srpska neće odustati od ustavnih prava, odbacili smo građanski koncept

PALE - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da Republika Srpska neće odustati od svojih ustavnih prava, te dodao da je Glavni odbor ove stranke na današnjoj sjednici odbacio građanski koncept uređenja BiH.

"O građanskom konceptu nema razgovora ni sada, niti u budućnosti. Ovakvo stanje je antidejtonsko, odbacili smo građanski koncept BiH, koji treba da predstavi Bošnjake kao dominantne, rekavši da možemo samo da se posvetimo Ustavu dok ne dogovorimo nešto drugo", izjavio je Dodik.

Naglasio je da će Narodna skušptina sredinom novembra održati posebnu sjednicu o vraćanju nadežnosti Srpske.

"Set zakona za to je spreman i treba da prođe međustranački dijalog", rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je istakao je da je Glavni odbor SNSD-a danas usvojio platformu koja će utvrditi put ove stranke i njenih predstavnika u procesu vraćanja u ustavnu i dejtonsku strukturu nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

Dodik je ponovio da u BiH nema visokog predstavnika.

Podsjećamo, na Palama je danas održana sjednica Glavnog odbora SNSD-a.

Od idućih izbora Savjet ministara sa tri dejtonska ministarstva

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da će se SNSD vratiti u institucije BiH, ali isključivo kako je Ustavom propisano i najavio da će od idućih izbora Savjet ministara moći da ima samo tri ministarstva, kako piše u Ustavu BiH.

"Vratićemo se samo u ustavnu BiH, onu koja je napisana u Dejtonu, sa nekom prelaznom fazom koja je razumljiva", rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Glavnog odbora SNSD-a održane u Palama.

On je dodao da će SNSD pustiti da do sljedećih izbora Savjet ministara ima 10 ministarstava, ali da će nakon tih izbora moći da ima samo tri ministarstva, kako piše u Ustavu, i da bude pomoćni organ Predsjedništva BiH.

"Ako to nije tako, Republika Srpska neće ući u taj Savjet ministara", istakao je Dodik i dodao da se radi o jasnim stvarima, te da se on "ne igra ničega", jer sve ovo piše u Ustavu.

Komentarišući izjave da se obnavlja republika BiH, Dodik je rekao da postoje oni koji to govore, ali da ne zna kakvu republiku BiH mogu da obezbijede.

"Ja vam tvrdim da Republika Srpska nikada nije odlučnija bila, i zato je tolika galama u Sarajevu, da vrati svoju ustavnu poziciju. Časno je boriti se za ustav, a kriminalno je boriti se za rušenje ustava", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, u BiH je na djelu pokušaj da se od Srba naprave "političke budale", da se jedan, odnosno dva naroda, dovedu do toga da se eliminišu kao politički faktori, što je sa Hrvatima već dobrim dijelom urađeno.

"Za nas je ta BiH neprihvatljiva. Ona ne odgovara ni istoriji. Čak ni komunizam koji je imao tako represivan aparat nije uspio u BiH da eliminiše etničke predznake i onda su se našli mislioci iz nekih kancelarija ko zna gdje da nama guraju tu nerealnu priču", rekao je Dodik.

On je istakao da Bošnjaci griješe što to prihvataju umjesto da idu na realan dogovor.

"Oni pokušavaju da uz prisustvo međunarnodnog faktora nametnu Srbima i Hrvatima nešto što neće. Bar onim većinskim Srbima koje danas predstavlja SNSD koji je zajedno sa svojim koalicionim partnerima formirao strukture vlasti i koji je legitiman da iskaže svoj politički stav", rekao je Dodik.

Navodeći da je srpski politički stav Ustav, Dodik je rekao da Srbi ne vjeruju kad im se kaže da se pravi politički sistem koji bi trebalo da bude dobar za njih, jer to nije.

"Ne vjerujemo Ustavnom sudu jer krši Ustav", istakao je Dodik i dodao da je nemoguće ne reagovati kada neko tvrdi da je logično da Ustavni sud ospori pravo Republici Srpskoj za vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem i šumama, a isto vlasništvo ostavlja Federaciji BiH i Brčko distriktu.

"Šta, mi da aplaudiramo tim ljudima? To su obične bitange, koje ovdje misle ili ih je neko obučio da ovdje mogu da nametnu šta hoće. Zaboravili su samo jednu stvar – srpski narod ima svoju Narodnu skupštinu predviđenu Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom, Ustavom Republike Srpske i voljom srpskog naroda i ova Narodna skupština će odlučivati u skladu sa normama, slovom napisanim u Ustavu", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije