BiH

Dodik: Putin potvrdio da nema saglasnosti za Šmita

Dodik: Putin potvrdio da nema saglasnosti za Šmita
Foto: Print Screen/Youtube | Dodik: Srpska ostaje posvećena slovu Ustava BiH
N.N.

BANJALUKA - Vladimir Putin mi je potvrdio da neće biti podrške za imenovanje visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, na konferenciji za novinare u Banjaluci

"Osjećam veliko zadovoljstvo kvalitetom razgovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Razgovorali smo skoro sat vremena i pričali o ekonomiji, izgradnji gasovoda, Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci, cijeni nafte", poručio je Dodik.

On je naglasio da visoki predstavnik nije imao pravo da nametne nijedan zakon, a on je to uradio 140 puta.

"Rusija je potpisnik Dejtonskog sporazuma, i ona to manifestuje na svaki mogući način. Iz špekulativnih razloga pokušava se sva krivica svaliti na leđa Republike Srpske. Impresioniralo me to koliko je upoznat sa detaljima. Potvrdio mi je da neće biti podrške za Šmita u Savjetu bejzbjednosti UN. Rusija nema namjeru da se miješa u BiH, kako to čine neki drugi putem specijalnih izlasnika", poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska posvećana Ustavu BiH i usmjerena je na to kako je on izvorno zapisan.

"Sve ono što je u skladu sa međunarodnim pravom Ruska Federacija to podržava. Upoznao sam Putina da mi nemamo namjeru da idemo ka NATO, i njemu je to poznato. Dogovor i razgovor sa ljudima, bez miješanja drugih u unutrašnje stvari i to smo mogli da čujemo od predsjednika Putina", poručio je Dodik, prenio RTRS.

"Specijalni izaslanici treba da imaju bar minimum moralnog digniteta"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da zapadne zemlje i Britanija imaju daleko veće probleme od onih koje pokušavaju da riješe u BiH i da je niz specijalnih izaslanika za ovo područje više njihova igra, nego što je potreba u BiH.

"Slušamo Britance kako nam predlažu da mi uđemo u EU, a oni iz nje izašli, ali razumijem da sada žele da se putem tog nekog svog izaslanika vrate na međunarodnu scenu, a ne na Balkan, to je nešto što oni čine", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Republike Srpske u Banjaluci.

On je rekao da će, ako bude prilike, razgovarati i sa specijalnim izaslanikom i reći mu da je za ono što treba da urade potreban bar minimum moralnog digniteta.

"Taj moralni minimum vi nemate, vaš dignitet je vezan za činjenicu da ste komandovali NATO trupama koje su bombardovale Srbe u Republici Srpskoj i Srbiji i ubijale djecu", istakao je Dodik, prenosi Srna.

On je za iskustvo srpskog naroda sa NATO rekao da je bezobrazno loše, zbog bombardovanja u nekoliko navrata.

"A sada Britanci šalju specijalnog izaslanika koji je komandovao tim NATO snagama u oba slučaja, u BiH i na Kosovu, da nam on, kada skine uniformu i obuče civilno odijelo, utjeruje demokratiju. To su uradili ranije bombama, a sada bi na neki drugi način", rekao je on.

Navodeći da nema ništa protiv da bilo ko šalje kakvog god hoće izaslanika u BiH, Dodik je rekao da ne vjeruje u dobre namjere Britanaca ovdje.

Prema njegovim riječima, Britanci su ovdje zakuvali mnogo problema, istorijski gledano i održavaju taj konflikt na niskom nivou, nekad mu dajući značaj neke vrste eskalacije.

"Koliko je to ozbiljno sa visokim predstavnicima i izaslanicima, dođe mi da i mi imenujemo naše izasanike za Britaniju, da se oni bave njihovim pitanjima. Dajte ljudi, prestanite te stvari da radite, to nema nikakvog smisla. Ako nemate načina da drugima date neke apanaže da uživaju i putuju svijetom, nemojte na nama to da činite", poručio je Dodik.

On je upitao kakav je realno moguć opseg brojnih izaslanika u BiH i ocijenio da se oni naprosto igraju i u tim igrama žele da predstave BiH kao strašno mjesto, kakvo nije.

Prema riječima Dodika, u raspravi o situaciji u BiH koja je održana u britanskom Parlamentu učestvovao je tek mali broj poslanika koji su i ranije bili veoma angažovani na strani muslimana u BiH, od kojih su neki bili angažovani u timu bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna.

"Britanski parlament, koji se pokušava predstaviti kao polazna tačka demokratije u svijetu, apsolutno je pokazao svoju bezličnost, da je navijački nastrojen, da nije spreman da sagleda realno stanje, i u tom pogledu to treba shvatiti samo kao mišljenje pojedinaca i tako ćemo se prema tome i odnositi", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, jedini racionalan pristup koji je čuo u zadnje vrijeme jeste od ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je rekao da je u BiH potreban dogovor, razgovor sa ljudima i odgovor, bez miješanja drugih u unutrašnje odnose u BiH.

"Ja sam uvjeren da je to tako, a sa druge strane čujemo o malignom uticaju Ruske Federacije za ovo ili ono, bez ikakvih dokaza", istakao je Dodik.

On je naveo da Rusija smatra da sudbinu i političke procese u BiH treba da preuzmu domaći akteri i da oni odlučuju o tome na koji način će se rješavati pitanja, a ne da to neko čini sa strane.

"Rusija nema namjeru i ne miješa se u unutrašnje stvari u BiH, kako to čine neki drugi, putem direktnih upliva svojih službi i u posljednje vrijeme sve više nekih specijalnih izaslanika", rekao je Dodik.

On je naveo da ga raduje što odnos sa Rusijom nije na nivou specijalnih izaslanika, nego i dalje u direktnoj komunikaciji sa predsjednikom Putinom i najvažnijim ljudima Ruske Federacije.

Dodik je rekao da Ruska Federacija podržava sve ono što je u skladu sa međunarodnim pravom i sa Ustavom BiH, Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, da nije ni za kakav avanturizam, da želi da očuva teritorijalni integritet i Dejtonski sporazum u BiH, ali i da je svjesna da je do tog kršenja došlo prije svega operacijama jednog dijala međunarodnog faktora.

"Kolegijum NS RS naredne sedmice o sjednici o vraćanju nadležnosti"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik očekuje da će Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske naredne sedmice odlučiti kada će biti održana posebna sjednica Skupštine o vraćanju nadležnosti Srpske.

Dodik je rekao da će to zasjedanje pokazati da su vlasti Srpske i ranije bile jasno opredijeljene da se to učini u skladu sa Ustavom BiH.

"I da ništa ne činimo što nije u skladu sa tim pravnim aktom", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da se mimo predstavnika Srpske vode razgovori na nivou FBiH o izbornoj reformi.

"Srpska je na tom planu spremna da se u skladu sa ranijim konsenzusom riješe određena pitanja u vezi sa izbornom reformom kada je riječ o članu Predsjedništva. Mislim da ćemo podržati da se bira Srbin i drugi iz Srpske, odnosno da je to odrednica koja bi mogla da riješi tamošnju izbornu zavrzlamu", istakao je Dodik.

On je rekao da je svjedočio da su razgovori Bošnjaka i Hrvata o tome uz posredovanje međunarodne zajednice puni neiskrenog odnosa, lažnog predstavljanja, kukumavčenja, a sve bez želje da dođe do realnog sagledavanja situacije.

"Muslimani žele da zadrže sadašnji sistem, da se bira onaj koga oni hoće kao što je Željko Komšić. A Hrvati su odlučni da ne pristanu da budu preglasani i da im se na isti način ukrade još nekoliko mandata", rekao je Dodik.

On je ponovio da će srpska strana u BiH glasati onda kada se u vezi s izborom člana Predsjedništva u FBiH dogovore Bošnjaci i Hrvati.

"Što se tiče domova naroda u FBiH i BiH, to je dejtonska kategorija. Dakle, podržaćemo samo ono rješenje koje kaže da konstitutivni narodi legitimno mogu izabrati svoje predstavnike. Tamo gdje su locirani Srbi, oni će birati najveći broj svojih predstavnika, a ne da imamo ovu kamuflažu i podvalu pa da se ljudi sa imenima muslimana predstavljaju kao pripadnici drugih naroda. To ne pomaže nikome", rekao je Dodik.

On je istakao da mandati trebaju pripadati strankama, te da treba eliminisati glasanje u odsustvu, putem tzv. vreća, jer je to najveći element političke korupcije u čemu se gubi smisao izbornog procesa.

Dodik je istakao da mu na tom planu i sada dolaze nepristojne i nekorektne ponude da se plati i nekoliko hiljada glasova obezbijeđenih u inostranstvu putem raznih špekulanata.

"To je javna tajna i takvu praksu i podvalu treba eliminisati, te obezbijediti transparentnost izbornog procesa. Naša saglasnost za bilo kakvu izbornu reformu biće vezana za to isključivo. Dakle, ko god recimo iz SAD želi doći da glasa neka dođe ovdje i neka mu država plati put čime će se eliminisati podvale", rekao je Dodik, prenosi Srna.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije