BiH

Dodik: Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne

Dodik: Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne
Foto: RTRS | Dodik: Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras u ime Republike Srpske, a nakon posjeta Rusiji i drugim krajevima svijeta, da visokog predstavnika nema i da je važno da iz Srpske bude jasno odbačeno njegovo postojanje jer ga nije imenovao Savjet bezbjednosti.

"Ako strogo gledamo Ustav, Dejtonski spoorazum i međunarodno pravo, visoki predstavnik ne postoji. On nije imenovan, a time ne postoji ni njegova kancelarija zvana OHR", rekao je Dodik za RTRS.

On je rekao da predstavnici Srpske na tome moraju i dalje insistirati, što je potvrđeno ranije i u Narodnoj skupštini.

Dodik je naveo da je Zapad u zabludi što sve strane u BiH ne tretira ravnopravno, iako je i Srpska potpisnik Dejtona.

"Srpska kaže da ne postoji visoki predstavnik i to niko ne može ignorisati. Kristijan Šmit samo pokušava da pridobije neki legitimitet. Formalno, on nije visoki predstavnik", rekao je Dodik.

On je naveo da Srpska Šmita suštinski ne prihvata, kao što ga nisu prihvatili Rusija, Kina i druge zemlje.

"Njemačka iz koje Šmit dolazi jeste važna zemlja. Meni često kažu da neću da razgovaram s Šmitom. Neću i ne želim da se sastanem s njim u njegovom svojstvu kao visokog predstavnika, jer on ne postoji. I mislim da je naše ponašanje potpuno racionalno, ne želeći da omalovažim tog čovjeka koji je obavljao bitne funckije u Njemačkoj", rekao je Dodik i dodao da bi se predstavnici Srpske isto ponašali i prema bilo kome drugom na funkciji visokog predstavnika.

Dodik je rekao da se i ruski predsjednik Vladimir Putin saglasio da visoki predstavnik ne postoji.

"Ako se u Savjetu bezbjednosti UN eventualno postigne saglasnost oko visokog predstavnika, to znači da se ukidaju nepostojeća `Bonska ovlaštenja`", rekao je Dodik i dodao da će Rusi najverovatnije insistirati na što kraćem mandatu visokog predstavnika.

On je ponovio da visoki predstavnik bez imenovanja Savjeta bezbjednosti UN ne može biti dio nikakvog rješenja u BiH, te da Srpska ne smije i neće da prihvati tu konfuziju.

"Trebali bismo da znamo da li imamo ili ne visokog predstavnika. To što neko sa Zapada misli da ga ima, a formalno pravno nema, to nas apsolutno ne obavezuje, kao što pričaju pojedini opozicioni političari u Srpskoj. Važno je da mi u Srpskoj, bili vlast ili opozicija, jasno odbacimo postojanje visokog predstavnika jer ga nije imenovao Savjet bezbjednosti", naveo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da ga ne zabrinjava imenovanje novih izaslanika za zapadni Balkan, poput britanskog, te da Srpska, uz sve uvažavanje te zemlje, ne doživljava pozitivnu ulogu Engleske na ovim prostorima.

Dodik je ponovio da Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne, jer treba uzeti u obzir činjenicu da su na Balkanu ranije jednostrano bombardovani Srbi uprkos nepostojanju odluke Savjeta bezbjednosti UN, te da su zbog toga poginula brojna nedužna djeca i civili.

On je naveo da Rusija i Kina, kao globalni igrači, imaju svoje interese na ovim prostorima, ali da, ipak, nastoje očuvati međunarodno pravo, suštinski stajući na stranu Srpske.

Dodik je istakao da je zahvalan za svaku prošlu, sadašnju i buduću pomoć i donaciju Zapada, iako je svjestan da je u tom smislu više novca otišlo u FBiH.

On je rekao da je uticao da se onemogući prodaja firmi i elektrana u energetskom sektoru, što je, kako je naveo, spriječilo da Srpska u tom smislu bude u beznadežnom i zavisnom položaju.

"Zato možemo da u opštem trendu rasta cijena struje držimo za stanovnike relativno prihvatljive cijene te energije, čime indirektno utičemo na socijalni i ekonomski razvoj Srpske", rekao je Dodik.

On je rekao da Zapad jeftino dobija kadrove sa ovih prostora, iako je na ovim prostorima u njih dosta uloženo u obrazovnom smislu, te da mu se čini da se to radi namjerno, pogotovo sa aspekta Njemačke.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije