BiH

Dodik: Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama ne predstavljaju RS

Dodik: Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama ne predstavljaju RS
Dodik: Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama ne predstavljaju RS

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik SNSD - a izjavio je večeras na drugoj sjednici Predsjedništva stranke, da je analizirano donošenje odluka na nivou BiH od izbora do danas, javlja novinar Nezavisnih novina.

On je naglasio da su članovi Predsjedništva SNSD-a ustanovili da je u 24 slučaja došlo do narušavanja balansa i dosadašnje prakse u pogledu zaštite interesa RS.

Dodik je zaključio da se na osnovu analiziranih dokumenata stiče zaključak da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama ne predstavljaju organe RS.

On je najavio da bi se informacija o pitanju djelovanja srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama u oktobru trebala nači na dnevnom redu Narodne skupštine RS.

Takođe, rekao je da će Predsjedništvo stranke, iznijeti zaključke koji se odnose na očuvanje interesa RS.

Komentarišući ocjenu visokog predstavnika Valentina Incka u pismu Savjetu bezbjednosti UN da “RS krši Dejton”, Dodik je rekao da je takva ocjena lažna i nastavak dosadašnje Inckove zloupotrebe i kršenja Dejtona.

Predsjednik SNSD-a upozorio je i da sa ljudima u RS treba razgovarati i predstaviti im situaciju objašnjavajući “kako je RS bila napadnuta prije 10, 15 godina dok se sada po nju nonosi štetan sporazum između BiH i islamske zajednice”,

On je objasnio da ovaj sporazum na mnogo načina uvodi vjeru u institucije, pojašnjavajući da nema ništa protiv vjere, ali da je neprihvatljivo da se garantuje plaćeno odsustvo u toku radnog vremena za praktikovanje vjere. To, kako je dodao, nije dobro ni za jednu državu.

“Potpuno je slobodna stvar pojedinca praktikovanje vjere, ali smatram da to ne treba i ne može uticati na rad institucija”, naglasio je Dodik.

S tim u vezi, on je najavio da će ova stranka zatražiti od Parlamenta BiH da se ovakav sporazum odbije i da ga srpski član Predsjedništva BiH ne prihvati.

Komentarišući ocjene SDS-a da je priča o prenosu nadležnosti zapravo strah vlasti, Dodik je rekao da, postoji strah jedino od onih koji provode probosanksu politiku kao srpskli predstavnici u zajedničkim institucijama.

“Ne bojim se ni žešćih igrača od SDS-a”, naveo je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije