BiH

Dodik: Stvorimo budućnost zajedno

Dodik: Stvorimo budućnost zajedno
Dodik: Stvorimo budućnost zajedno

BANJALUKA - Republika Srpska je u protekle četiri godine sačuvala svoju autonomiju, a nijedna ustavna promjena na nivou BiH neće biti moguća bez saglasnosti RS kao jedne od strana potpisnica Dejtonskog sporazuma, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, u inauguracionom govoru prilikom polaganja zakletve za drugi mandat za predsjednika RS.

"BiH je državna zajednica u koju je RS unijela svoj suverenitet. BiH onakva kakva je sastavljena u Dejtonu prije 20 godina nije smetnja RS, ali BiH kako pokušavaju da je nametnu jeste smetnja i mi ne možemo da prihvatimo bilo kakve aktivnosti u cilju njene unitarizacije. Potrebno je nastaviti zalaganje za dosljednu primjenu Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik, nakon što je zajedno s novoizabranim potpredsjednicima RS, Adilom Osmanovićem i Josipom Jerkovićem, položio zakletvu.

On je rekao da su Republika Srpska, njene nadležnosti i s mukom očuvana autonomija imperativ svakom pojedincu ili organizaciji, te da će tako biti sve dok bude obavljao dužnost predsjednika, pa čak i kada to ne bude.

"Za RS boriću se sa bilo koje pozicije koju budem imao u životu, jer je Srpska naše životno opredjeljenje", rekao je Dodik te pozvao sve poslanike i građane da učine sve na očuvanju RS i afirmaciji njenih vrijednosti.

"Ili ćemo pustiti budućnosti da se stvori sama ili ćemo stvarati budućnost. Pozivam vas sve da stvaramo budućnost za sebe, našu djecu i djecu njihove djece. Vjerujem u Republiku Srpsku, naš narod, vjerujem i u sebe i u svoju posvećenost da nastavim da vodim RS na dobrobit svih njenih građana", poručio je predsjednik RS i dodao da RS podržava put BiH ka EU.

Zahvalnost

Istakao je da su sankcije BiH prema Ruskoj Federaciji protiv interesa RS i zato to neće biti podržano. Dodik je zahvalio SAD za podršku i pomoć koju su pružile, istakavši da RS nema nijedan problem sa SAD na međunarodnom planu, a da su problemi koji su se pojavljivali "ispoljavali kroz neprimjereno ponašanje pojedinih američkih službenika".

Što se tiče NATO-a, Dodik je ponovio raniji stav da će u vezi s ulaskom u NATO narod odlučiti na referendumu. Kada je u pitanju međunarodna zajednica u BiH, Dodik je rekao da se bez razumnog obrazloženja i dalje zadržava institucija visokog predstavnika u BiH i pozvao ih da konačno ugase instituciju visokog predstavnika.

On je rekao da su ustavne nadležnosti RS, koje su očuvane proteklih godina, i neprestani pritisci, kako spolja, tako i iznutra da se to promijeni, jedine činjenice koje su ostale iste, a da po svim drugim parametrima Republika Srpska 2014. ne izgleda kao Republika Srpska 2010. godine.

"Stotine infrastrukturnih projekata realizovane su u RS u protekle četiri godine - od škola, studentskih i đačkih domova, bolnica, domova zdravlja, puteva, tunela, vijadukta, mostova do velikih energetskih projekata koji su u fazi realizacije", naveo je Dodik te najavio i reformu pravosudnog sistema.

Nakon govora predsjednika, sjednica je nastavljena izborom skupštinskog rukovodstva, koji do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nije bio završen.

Komisija

Prije polaganja predsjedničke zakletve poslanici NS RS izabrali su Komisiju za izbor i imenovanja, a nakon toga zakletvu su položila i 83 narodna poslanika, koja će činiti deveti skupštinski saziv.

Burna rasprava na sjednici, kojom je predsjedavao Ilija Stevančević, najstariji poslanik, započela je već na drugoj tački dnevnog reda o izboru Komisije za imenovanje, nakon što je Slobodan Protić, poslanik SP-a, predložio da se u Komisiju uvrsti Nedjeljko Milaković iz SP-a kao deveti član.

Predstavnici partija okupljeni oko Saveza za promjene tvrdili su da ovo naknadno uvrštavanje predstavlja kršenje Poslovnika rada NS RS, te kršenje dogovora kolegija predstavnika partija na sastanku od 13. novembra prilikom kojeg je dogovoreno da se na konstitutivnoj sjednici Skupštine imenuju četiri člana Komisije iz koalicije SNSD-DNS-SP i četiri člana iz reda poslanika SDS-a i PDP-a, a da se o devetom članu poslanici naknadno izjasne.

Sa druge strane, u bloku okupljenom oko SNSD-a, DNS-a i SP-a istakli su da SP ima pravo da predloži svog kandidata, te da, ukoliko žele, to mogu učiniti i ostale partije.

Radovan Višković, poslanik SNSD-a, rekao je da je dogovor na kolegiju važio dok je NDP imao pet poslanika, ali da, nakon što je njihov poslanik Vojin Mitrović napustio klub, NDP više ne može da polaže pravo da učestvuje u kvoti za devetog člana Komisije.

Poslovnik

Dragan Čavić, poslanik NDP-a, rekao je da je koalicija SNSD-DNS-SP osramotila NS RS jer su, kako je zaključio, prekršili Poslovnik i izigrali dogovor. Takođe, kako je naveo, prijedlog je trebalo da bude podnesen u roku od 24 sata prije početka zasjedanja.

Branislav Borenović, poslanik PDP-a, rekao je da je koalicija oko SNSD-a "dozvolila degradiranje Skupštine" jer su dozvolili da bude prekršen dogovor koji je ranije postignut.

Adil Osmanović, poslanik koalicije "Domovina", istakao je da se ta koalicija osjeća "prevareno" jer oni nisu predlagali svog kandidata kao devetog člana Komisije jer su vjerovali da će biti ispoštovan dogovor sa sjednice od 13. novembra.

Igor Radojičić, poslanik SNSD-a, nakon nekoliko prozivki od strane predstavnika partija okupljenih u Savezu za promjene da se izjasni o dogovoru sa sjednice, u svom obraćanju upozorio je da parlament ima pravo da predloži devetog člana Komisije za izbor i imenovanja.

"NS RS sa 42 glasa može da odluči o devetom članu Komisije za izbor i imenovanja", istakao je Radojičić, dodavši da je legitimno pravo SP-a da predloži člana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije