BiH

Dodik: Uložio sam veto na sve što šteti Republici Srpskoj

Dodik: Uložio sam veto na sve što šteti Republici Srpskoj
Foto: Dražan Pozderović | Dodik: Uložio sam veto na sve što šteti Republici Srpskoj

BANJALUKA - Nacionalizam koji dolazi s bošnjačke strane urušava ustavni sistem i institucije RS, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, na posebnoj sjednici Narodne skupštine posvećenoj vetu koji je Dodik uložio na pet odluka Predsjedništva BiH.

Što se tiče Memoranduma Centralne izborne komisije BiH i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju Dodik je rekao da je veto uložio jer se radi o nelegitimnom sastavu CIK-a.

"U ovom slučaju nije sporan OEBS nego što CIK na ovaj način izabran nema legitimitet i ne želim da podržim bilo kakvu mogućnost da ovaj CIK s bilo kojim pravi sporazume i na taj način produžava nezakonistost i dovodi u pitanje legitimitet izbornog procesa", rekao je Dodik.

Što se tiče tačke o međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju, Dodik je rekao da se krše entitetske nadležnosti u polju obrazovanja, iako je naglasio da nema ništa protiv da se ove vrste testiranja provode u školama u RS. 

"Naš osnovni cilj jeste da obrazovanje podignemo na viši nivo ali sagledavajući ove činjenice smatram da naše učešće u ovim programima nema svrhu jer neće donijeti konkretne benefite a samo bismo se izlagali nepotrebnim finansisjkim troškovima", rekao je Dodik i dodao da mora da primijeti da se radi o puzajućem prenosu nadežnosti koje se kasnije mogu koristiti kao osnova za dalje prenose nadležnosti.

On je naglasio da je na sjednici Predsjedništva i podržao određene tačke, a neke nije podržao ali nije ulagao veto jer je smatrao da nisu štetne za interese RS.

Naglasio je i da je podržao nekoliko sporazuma i projekata koji će biti u interesu, kako je rekao, ne samo RS, već i FBiH.

"Samo našim jedinstvenim i usaglašenim stavovima o svim pitanja obezbjeđujemo stabilan okvir razvoja RS i dostojno se zajedničkim snagama borimo za njenu dobrobit", rekao je Dodik.

Pozvao je narodne poslanike da podrže njegov veto, te je naglasio da je svoj veto uložio na osnovu mišljenja koje je dobio od nadležnih institucija RS.

Pozvao je i predstavike opozicije da podrže njegove odluke i naglasio da RS nema skrivene namjere, već samo pokušava da zaštiti svoje interese i ustavni poredak.

"RS kao naša najveća pobjeda je garant opstanka slobode našeg naroda kojem je Dejtonski sporazm dao ono za šta smo se mukotrpno borili a neki dali svoje živote", rekao je on i dodao da je RS mjesto za sve koji u njoj žive.

Dodao je da je RS država koja može biti garant na ovim prostorima i budućim generacijama.

"Ne smijemo dozvoliti sebi da prava koja smo dobili budu prepuštena nekom drugom. Narednih godinu ili dvije dana će se odlučiti da li će RS biti jača na zadovoljstvo svih nas, ili je uopšte neće biti", rekao je Dodik i dodao da nije namjera da RS bude remetilački faktor, već da samo brani svoja prava.

Rekao je da opozicija može biti protiv vlasti, ali da ne smije da bude protiv RS i dodao da očekuje da narodni poslanici podrže njegove odluke.

Miladin Stanić, šef Kluba SDS-a, je rekao da njegov klub uvijek podržava odluke srpskog člana Predsjedništva ako je interes ugrožen, ali da u ovim tačkama to nije slučaj.

"Partijska knjižica će ubiti školstvo a BiH je u deset odsto najgorih na posljednjem testu koji je sproveden među 70 zemalja o kvaliteti školstva. Ne možemo podržati ovako licemjerno održavanje posebne sjednice na kojoj će se raspravljati o ovako banalnim stvarima. Svaki put kada stvarno bude ugrožen vitalni interes bez obzira kakvi ste i šta mislimo o vama mi ćemo podržati ali morate se uozbiljiti i pozvati na dogovor i na razgovor", rekao je Stanić.

On je dodao da bi bilo važnije da se ukinu akcize i smanji poreska stopa, ali da se to nije desilo jer se, kako je rekao, SNSD nije uspio dogovoriti oko toga sa svojim koalicionim partnerima u FBiH.

Dodik je rekao da se ne slaže s ovom argumentacijom i dodaje da je ovdje riječ o tome da se ne spominje RS i da se njene institucije ne uvažavaju.

"Ja ću pokretati vitalni nacionalni interes i na vremenskoj prognozi ako smatram da je interes ugrožen. A onom kome je to teško neka ne dolazi na sjednicu", rekao je Dodik.

Igor Crnadak, član Kluba PDP-a je rekao da Vlada RS ne poštuje NS RS od 10. decembra o povlačenju saglasnosti na Oružane snage BiH, indirektne poreze i Visoki sudski i tužilački savjet BiH.

"Vlada je bila zadužena da odmah povuče saglasnosti a to do danas nije uradila. Eto koliko se poštuju zaključci NS RS", rekao je Crnadak.

Rekao je da se Dodik ponaša kao da u svijetu svi razmišljaju kako da ukinu RS.

„Da je u pitanju zloupotreba ova sjednica govori i to da u ova dva sata su govorili Dodik, Cvijanovićeva i Višković a ja sam tek drugi poslanik koji je došao do riječi. Ako ste dali nama da se izjasnimo o vašim zahtjevima, onda nas pustite da to raspravimo“, rekao je Crnadak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije