BiH

Dodik: Ustavni sud BiH postao kriminalna organizacija

Dodik: Ustavni sud BiH postao kriminalna organizacija
Foto: Facebook/SNSD | Dodik: Ustavni sud BiH postao kriminalna organizacija

DERVENTA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je Ustavni sud BiH očigledno postao kriminalna organizacija koja ne poštuje ni Ustav ni zakone ili poštuje samo zakone koje je nametnuo visoki predstavnik.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH, kojom je usvojio apelaciju Ministarstva odbrane u Savjetu ministara u vezi sa knjiženjem na BiH više od 250.000 metara kvadratnih zemljišta u opštini Foča, koje je u posjedu Republike Srpske, Dodik je rekao danas novinarima u Derventi da to apsolutno ne odražava ustavnu poziciju koja kaže da je sve ono što nije izričito dato BiH, a imovina nije data BiH, imovina entiteta.

"Očigledno je da se ovdje radi o jednoj pljački i otimačini koju pokušavaju da efektuiraju i da je zaokrenu u neke odluke Ustavnog suda BiH, koji već gotovo u kontinuitetu sa svim odlukama ide protiv ustava primarno, a protiv Republike Srpske u suštini", zaključio je Dodik.

Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju Ministarstva odbrane u Savjetu ministara u vezi sa knjiženjem na BiH više od 250.000 metara kvadratnih zemljišta u opštini Foča, koje je u posjedu Republike Srpske.

Ovu apelaciju Ustavni sud je usvojio na posljednjoj sjednici, održanoj 20. maja.

U presudi se navodi da postoji povreda prava na pravično saslušanje i ukida presuda Okružnog suda u Trebinju od 24. januara 2018. godine, te se predmet vraća tom sudu, koji je dužan da po hitnom postupku donese novu odluku.

Izbore ne treba odgađati, problem je CIK

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Derventi da izbori ne treba da budu odgođeni i najavio podršku svakoj odluci na Savjetu ministara koja obezbjeđuju sredstva za njihovo održavanje, ali je ukazao da su problemi u nezakonito izabranoj Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

"Spremni smo da podržimo svaku odluku na Savjetu ministara koja obezbjeđuje sredstva za održavanje tih izbora. Nismo u poziciji da to izbjegavamo, to neki drugi čine. Smatramo da CIK nije zakonito izabran i da tu postoje problemi", rekao je Dodik.

On je istakao da SNSD ima dobru organizacionu strukturu i da se ozbiljno priprema za izbore.

Dodik je izrazio uvjerenje da će SNSD u Izbornoj jedinici četiri dobiti izbore u sadašnjem kapacitetu, odnosno da će u sve četiri opštine Modriči, Derventi, Brodu i Vukosavlju dobiti načelnike i skupštinsku većinu.

"Danas razgovaramo na koji način pribaviti novu snagu SNSD-u u okviru organizacionog i akcionog djelovanja. Vjerujem da ćemo na izbore izaći sposobni da te izbore dobijemo u kapacitetu kako smo do sada", izjavio je Dodik novinarima.

On je dodao da je današnji sastanak organizovan sa aktivistima, predsjednicima lokalnih odbora, te narodnim poslanicima iz SNSD-a iz Izborne jedinice četiri, što je takođe učinjeno u nekoliko izbornih jedinica.

Dodik je istakao da SNSD ima u sve četiri opštine vlast i da to čine duži niz godina.

"Vidljiv je napredak kada dođete u Derventu, grad koji je u toku građanskog rata bitno razrušen. Vidite da je sada savremen grad sa jakom privredom, riješenom infrastrukturom, u kome ljudima nije problem zapošljavanje. To daje optimizam i tako je i u drugim opštinama", rekao je Dodik.

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović naglasila je da je namjera i ambicija da i u naredne četiri godine SNSD ima svoje načelnike i vlast u Izbornoj jedinici četiri.

"Mnogo smo zajedno uradili u lokalnim zajednicama, sve ono što je važno za naše ljude na lokalu, u opštinama, selima, gradovima u kojima žive. To je politika SNSD-a i mi se pripremamo za ove izbore, a sve se odvija u specifičnim okolnostima", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, specifične okolnosti su nelegalan izbor CIK-a, kršenje različitih procedura, nepoštivanje zakona, ali i dio koji se odnosi na odgađanje izbora.

"Očekujemo od nadležnih organa da se izjasne da li je bilo sve u skladu sa Ustavom i zakonom. SNSD radi na terenu uprkos svemu i namjera nam je da ostanemo najjači, da formiramo lokalnu vlast koja će sa republičkim vlastima raditi na dobrobit naših građana, i sigurna sam da će Vlada Republike Srpske biti na usluzi građanima kao i do sada", rekla je Cvijanovićeva.

SNSD spreman za izbore

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković istakao je da je SNSD spreman za izbore i da se održavaju ovaj vikend.

"Što se tiče SNSD-a, izbori mogu da se održe i ovaj vikend. Mi ćemo pobijediti i u oktobru i u svakom mjesecu. Ovdje smo da čujemo naše ljude, da porazgovaramo da projekti koji su planirani na ovoj regiji budu sprovedeni prema planiranoj dinamici", rekao je Višković.

On je dodao da će u Investiciono-razvojnoj banci biti poseban fond za lokalne zajednice iz kojeg će biti pomagana primjena projekata.

Predsjednik OO SNSD-a Modriča Mladen Krekić rekao je da lokalne zajednice ne bi mogle ništa učiniti specijalno da nisu imali podršku institucija Republike Srpske kojima rukovode ljudi iz SNSD-a.

"Bili bi mnogo siromašeniji i ne bi mogli uraditi sve ove projekte i postići rezultate. I Modriča će pobijediti i biti uz SNSD", rekao je Krekić.

Predsjednik OO SNSD-a Derventa Milorad Simić je istakao da je razgovarano o tekovinama koje su obezbijeđene u proteklom vremenu.

"Imamo jaku podršku koju nećemo iznevjeriti. Boljih nema i neće biti. Izbori će biti naši, narodni. Vjerujem u podršku naroda, nastojali smo opravdati njihovo povjerenje, i vjerujem da će biti u sve četiri opštine izborna pobjeda", rekao je Simić.

Predsjednik OO SNSD-a Vukosavlje Borislav Rakić u ime svih načelnika Izborne jedinice četiri zahvalio je na podrškci koju su imali u prethodnom vremenu.

"Nama iz izrazito nerazvijenih opština podrška znači, kao i građanima i nadamo se da će ove sve četiri opštine pokazati pravu snagu SNSD-a, koja je uvijek stajala uz SNSD i naravno da ćemo pobjeđivati", rekao je Rakić.

Predsjednik OO SNSD-a Brod Ilija Jovičić rekao je da su kao i svih prethodnih izbora spremni za izbore.

"Uz podršku Vlade Republike Srpske, viših organa vlasti Brod je izašao iz beznadežne situacije. Još ima problema i pitanja, građani su strpljivi i zadovoljni onim što smo uradili", rekao je Jovičić.

Sastanku Izvršnog komiteta SNSD-a sa rukovodstvom opštinskih odbora iz Izborne jedinice četiri, koja obuhvata Derventu, Brod, Vukosavlje i Modriču prisustvovali su potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić, član Predsjedništva SNSD-a Zoran Tegeltija, te predsjednik Aktiva žena SNSD-a Nada Tešanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije