BiH

Dodik: Virus ušao sa zapada, promijeniće naš način života

Dodik: Virus ušao sa zapada, promijeniće naš način života
Foto: Fena | Dodik: Virus ušao sa zapada, promijeniće naš način života

SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da je zajednički zadatak svih nivoa vlasti u BiH da se ne umanjuje značaj opasnosti od virusa korona, koji sije smrt i koji je veoma opasan.

"Virus je ušao sa zapada u Republiku Srpsku i on će značjano promijeniti naš način života. Ljudi koji rade i žive vani unijeli su taj virus i imamo probleme s tim", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH.

On je apelovao na sve nadležne institucije da uvedu rigorozne mjere zaštite i građane da ih poštuju.

"Imamo 10 dana nakon Italije, da nam se ne desi Italija. Ljekari su tamo morali da biraju između pacijenata, ko će ostati u životu, a ko ne. Neophodno je da svi koji to mogu ostanu kući, da što manje budu u socijalnom kontaktu, da se pridržavaju mjera, da spriječimo ulazak opasne pandemije koja bi mogla da nanese štetu društvu", kazao je Dodik.

On je rekao da je loša odluka zemalja EU da ne izvozi medicinsku opremu.

"To je veoma loše za nas. To im nećemo zaboraviti. Došli smo u poziciju da se snalazimo", izjavio je Dodik. 

On smatra da je loša odluka zemalja EU da ne izvoze medicinsku opremu. "To je veoma loše za nas. To im nećemo zaboraviti. Došli smo u poziciju da se snalazimo", izjavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, nadležni tvrde da postoje značajni kapaciteti da se prihvate oboljeli od korone, ali da to ne bude masovno.

"Ako bude masovno kao u Italiji, onda nema nijednog zdravstvenog sistema koji bi to mogao da prihvati i na to odgovori. Zato je važno da se pridržavamo mjera sprečavanja širenja epidemije", naglasio je Dodik.

Podsjećajući da je spoljna politika u nadležnosti Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da će se Predsjedništvo obratiti međunarodnim organizacijama i zemljama prijateljima koji bi trebalo da pomognu da se što prije dobije oprema koja nedostaje.

"Zahvalan sam svima koji pozitivno odgovore na naš zahtjev", poručio je Dodik.

On je dodao da je Predsjedništvo nadležno da utiče na postupanje Oružanih snaga BiH.

"Postoji inicijativa nadležnih ministarstava zdravlja da je neophodno uvesti karantin na granici za državljane BiH", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, kako bi se spriječilo širenje pandemije, ministarstva zdravlja predlažu da se na graničnim prelazima koji će biti određeni uspostave karantinska naselja za državljane BiH koji dolaze iz drugih zemalja, a koji bi tu proveli 14 dana, koliko traje inkubacija.

"U svakom slučaju moramo se ponašati odgovorno", rekao je Dodik.

Predsjedništvo BiH usvojilo je 18 zaključaka, među kojima i podrška za smanjenje broja graničnih prelaza.

"Podržali smo da oprema Oružanih snaga BiH bude stavljena u funciju formiranja karantina uz granicu. Svi autoriteti svih nivoa vlasti bili su prisutni na sjednici. Poručujem građanima sa se strogo pridržavaju preporuka koje im se daju. Poruka građanima koji žive izvan BiH da bez prijeke potrebe ne dolaze u BiH. Predsjedništvo je informisano da su vlade entiteta proglasile vanrednu situaciju, sutra će to da uradi i Savjet ministsra", izjavio je bošnjački član Predsjedništvs BiH Šefik Džaferović.

Kada je u pitanju dolazak stranih državljana u BiH odluka o tome će se svakodnevno ažurirati u smislu širenja pandemije na druge zemlje iz kojih je dolazak u BiH sada moguć.

Džaferović napominje da je Predsjedništvo razgovaralo i o mjerama koje se tiču ekonomije i udara na ekonomiju te je zatraženo od svih nadležnih da učine sve kako bi se ublažile negativne posljedice po privredu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije