BiH

Dodik: Vježbe na Manjači neće biti

Dodik: Vježbe na Manjači neće biti
Foto: Tanjug | Dodik: Vježbe na Manjači neće biti

BEOGRAD - Predsjednik RS Milorad Dodik poručio je danas da vojne vježbe sa NATO na Manjači neće biti, jer se građani Srpske protive toj vežbi, a i ne vjeruju NATO-u.

Dodik je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, objasnio da se pojavila informacija da će u vježbi učestvovati avioni koji koriste municije sa osiromašenim uranijumom, protiv čega se digao narod.

"Mi u RS i Srbiji odlično znamo šta je osiromašeni uranijom, jer su ga koristili protiv nas. Naša javnost se suprostavila korišćenju osiromašenog uranijuma, a mi vlast u RS, kao i ja kao predsjednik", dodao je on.

Dodik je prenio da su poslije rekli da neće koristiti osiromašeni uranijom, ali da NATO-u građani RS ne mogu verovati.

"Ne možemo da vjerujemo obećanjima da neće koristiti osiromašeni uranijum, jer svi znamo da kada slete borbeni avioni NATO na neku teritoriju lokalne vlasti nemaju mogućnost kontrole. Neka vježbaju na nekom drugom mjestu. Zašto kod nas. Mi nemamo povjerenja u NATO jer nas je bombardovao", naglasio je on dodajući da RS želi da sarađuje sa NATO samo na transparentan način.

"Ne bi bio prvi put da nas Amerikanci prevare", rekao je Dodik.

On je naglasio da RS neće dozvoliti integraciju BiH u bilo koje vojne saveze u kojima nije Srbija.

Podsjetio je da je protivno odlukama Narodne skupštine RS pridruživanje BiH u NATO, i zahtjeva da se odluke Banjaluke poštuju.

Istovremeno ukazuje da nema ništa protiv saradnje sa NATO kroz program partnerstva.

Podsjetio je da je NATO bombardovao naš narod u BIH, a tako i Srbiju, te da se pokazao potpuno navijački nastrojen prema drugoj strani u BiH.

"U političkim procesima koji su bili vezani za status imovine, NATO je bio na strani centralizacije, potpuno nepotrebno. Na zahtjev bošnjačke strane NATO je to usvrstio kao svoj vrhunski princip, tvrdeći da to mora da se uradi kako bi se kretalo dalje ka tom savezu. Mi smo pokušavali da ih razuvjerimo, a ti razgovori su trajali sigurnno sedam godina, i odbijamo da se naša imovina prenese na zajednički nivo", poručio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije