BiH

Dodik: Vladajuće stranke u RS postigle sporazum o zajedničkom djelovanju

Dodik: Vladajuće stranke u RS postigle sporazum o zajedničkom djelovanju
Foto: Srna | Dodik: Vladajuće stranke u RS postigle sporazum o zajedničkom djelovanju
Srna

PRIJEDOR - Šest političkih stranaka koje čine vlast u Republici Srpskoj postigle su danas sporazum o zajedničkom djelovanju do 2022. godine, izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

"Sporazum sadrži principe na kojima se formira savjet koalicije i način na koji on radi. Obaveza je sastajanje jednom u tri mjeseca, a biće formirana i komisija tehničkog karaktera koju će činiti generalni sekretari ili izvršni pripadnici partija. Ona će se baviti svim operativnim pitanjima i služiti za pripremu sjednica savjeta", rekao je Dodik novinarima na Mrakovici u pauzi sastanka lidera i visokih funkcionera SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske i NDP-a.

On je dodao da će savjetu predsjedavati SNSD koji saziva sjednice, a to može učiniti i na prijedlog članica.

Dodik je naveo da je utvrđen procenat učešća u vlasti svake od članica na raznim nivoima vlasti, gdje je jedini kriterijum bio broj poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, SNSD ima 53,57 odsto, DNS 14,29 odsto, SP 12,50 odsto, Demos i Ujedinjena Srpska po 7,14 odsto i NDP 5,36 odsto, a svi skupa čine više od dvije trećine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Dogovorili smo se da do 15. maja u skladu sa ovim procentima napravimo prvi aneks vezano za ovaj sporazum koji će tačno utvrditi šta kojoj partiji pripada", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je SNSD u koalciji sa DNS-om i SP-om imao 70 odsto učešća u vlasti i da je svjesno pristupio tome da smanji svoje učešće prihvatajući druge.

"Ali za nas je uvijek bila važna politika, a rezultat toga su najsnažnije institucije Republike Srpske i najsnažnije predstavljanje Republike Srpske na nivou BiH", dodao je Dodik.

On je ocijenio da su međusobni odnosi unutar koalicije relaksirani i stabilni i da su stranke spremne za rješavanje otvorenih pitanja.

Sastanku prisustvuju lideri SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NDP-a Dragan Čavić i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Prisutni su i visoki funkcioneri ovih stranaka Željka Cvijanović, Luka Petrović, Dragutin Rodić, Slobodan Protić, Spomenka Stevanović, Vojislav Gligić i Kostadin Vasić.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 2

Tihomir

Sale a šta Srbin potencijalni Poturica zna da misli ? Ne zna ništa i na tu kartu i igraju zločinci meketić i drugi

Sale

Našu državu Republiku Srpsku sigurno ne bi razvili i unapredili FBiH Turci na čelu sa Bakir-om IzzetBey-om i njegovim poturicama kao Dragan Mektić i Igor Crnadak. Oni samo čekaju da Srpsku ukinu i proteraju ili poturče i poslednjeg Srbina na teritoriji dejtonske unije FBIH i RS (odnosno bivše Brozove veštačke komunističke genocidne tvorevine S.R. BiH). Svaki Srbin koji kritikuje našu vlast bi trebalo da se zapita kako bi mu prijalo u nekom izbegličkom logoru u Srbiji? Jer to je jedino što nama nudi IzzetBey i njegova ekipa.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije