BiH

Dodik: Vlast u RS ne odustaje od kriminalizacije klevete

Dodik: Vlast u RS ne odustaje od kriminalizacije klevete
Foto: N.N. | Dodik: Koalcija ostaje pri zakonu o kleveti

BANJALUKA – Koalicija na nivou Republike Srpske ostaje pri zakonu u kojem se nalaze i odredbe o kriminalizaciji klevete, a uskoro će u parlamentarnu proceduru biti upućen zakon o registru neprofitnih organizacija u skladu s zakonom koji ima Amerika, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, nakon sastanka s partijama koalicije u Narodnoj skupštini RS.

"Mislim da je nepotrebno dignuta galama, zakon u nacrtu biće usvojen već sljedeće sedmice. To je nacrt o kojem će se voditi rasprava i i dalje stojimo iza toga da svi zainteresovani učestvuju u javnoj raspravi", rekao je on i pozvao sve zainteresovane, uključujući i novinarsku zajednicu, da učestvuju u tim razgovorima.

Dodik je rekao da "galama" koja je stvorena oko ovog zakona ne koristi Republici Srpskoj, ali je rekao da je slobodno da svako ko želi "nastavi da stavlja trake na usta svaki dan i noć".

"Mi nudimo razgovor i taj razgovor ćemo održati onog trenutka kad se usvoji nacrt, a ne prije toga", rekao je on.

Upitan kako komentariše pisma koja su međunarodni predstavnici poslali vlastima u RS u kojem traže uklanjanje nacrta Izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS u kojem se nalaze i odredbe o kriminalizaciji klevete, uključujući i pismo Johana Zatlera, šefa Delegacije EU u BiH, Dodik je ocijenio da Zatler treba da se bavi evropskim temama, a ne ovim zakonom. On je rekao da u EU postoji kriminalizacija klevete, kao i mogućnost kazne zatvora i zabrane učestvovanja u političkom životu.

"To je predviđeno u Holandiji koja sebe vidi kao liberalnu zemlju", rekao je on i dodao da su slične odredbe i u zakonu Španije i Njemačke.

On je rekao da se iz američkih filmova mogu vidjeti primjeri kako se zabranjuje prilazak oklevetanim ljudima i da se o njima piše, a da zakon u RS ne predviđa takve odredbe. Manuela Zaracina, specijalnog predstavnika Njemačke za zapadni Balkan i Zatlera je ocijenio dvoličnim jer 20 država imaju to djelo, a od RS se traži da ga ne uvodi.

"Vaš kolega je rekao da se bojite sudova. Sudove drže Amerikanci, a ne mi, nažalost. Njima postavite pitanje zašto se narod boji sudova. Marfi (ambasador SAD u BiH) je adresa, on je rekao da ima dobru saradnju s sudovima“, rekao je on.

Govoreći o zakonu o neprofitnim organizacijama, rekao je da zakon koji će donijeti RS neće biti rigorozan kao američki, jer, kako je objasnio, RS neće progoniti iz zemlje one koje krše zakon, a pojedinci koji ga budu kršili neće biti poslani u zatvor.

"Predvidjeli smo samo finansijske kazne i kazne neomogućavanja daljeg rada“, rekao je Dodik i dodao da koalicija daje veliku podršku ovim zakonima, što je značajno za njihovo donošenje.

Rekao je da SAD smatraju Republiku Srpsku kao vlastito lovište, i odbacio sankcionisanje ljudi u RS na odgovornim funkcijama, referišući se na sankcije koje su SAD uvele Draganu Stankoviću, direktoru Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove RS zbog donošenja zakona o imovini RS.

"Moj prijedlog, i prijedlog ove koalicije će biti da razmotrimo naš odnos prema SAD, bez obzira kolika ona sila bila i šta iza  njih stajalo. Mi ćemo u narednom vremenu definisati naš odnos. Apsolutnoj je neprihvatljivo da se Amerika tako ponaša prema našim ljudima", rekao je on, i najavio rigorozan odnos RS prema Americi.

U tom kontekstu, rekao je da će otimanje imovine RS biti crvena linija, i da ako do toga dođe da će to biti potpis na samostalnost RS naglašavajući da je na djelu degradacija RS i njenih nadležnosti. Naglasio je da RS ne poziva na oružje i nasilje, već da na oružje, kako je istakao, poziva rejs Islamske zajednice u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije