BiH

Dodik i Čović razgovarali u Mostaru: Visoki predstavnik uništava BiH

Dodik i Čović razgovarali u Mostaru: Visoki predstavnik uništava BiH
Dodik i Čović razgovarali u Mostaru: Visoki predstavnik uništava BiH

MOSTAR - Valentin Incko, visoki predstavnik, glavni je krivac za krizu u FBiH, izjavili su Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, koji su danas razgovarali u Mostaru.

Dodik i Čović su se saglasili da Incko mora povući svoje sporne odluke o poništavanju odluka Centralne izborne komsije BiH čime je omogućeno, kako su naveli, nasilno formiranje federalne vlade.

"Ako se BiH ne riješi stranog tutorstva, ono će, ukoliko bude nastavljeno, uništiti BiH. Visoki predstavnik piše pisma Savjetu bezbjednosti u kojima se ne osvrće na svoje katastrofalne greške, poput ukidanja odluke CIK-a prilikom formiranja federalne vlade i situacije u vezi sa Mostarom, gdje je najveći problem napravio upravo visoki predstavnik", konstatovao je Dodik.

Dvojica lidera su istakla da između dvije stranke postoji saradnja i saglasnost o bitnim pitanjima za BiH, te su istakla da će podržati kandidate za Savjet ministara BiH koje je predložio Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a.

"Mi ćemo glasati za gospodina Radončića zato jer je on prijedlog legitimne strukture iz bošnjačkog naroda", naglasio je Dodik.

Govoreći o sporazumu između SNSD-a i SDP-a, Dodik je rekao da su u taj dokument ugrađeni raniji dogovori SNSD-a sa HDZ BiH i da se on neće mijenjati.

Najavivši da će na sastanku "šestorke", koji bi trebalo da bude održan 20. novembra u Mostaru, biti razgovarano o sprovođenju odluke "Sejdić i Finci", Dodik i Čović kažu da je u tom dijelu usaglašen bazični princip da predstavnici jednog naroda ne mogu birati predstavnike drugog naroda, te da postoji više rješenja kako do toga doći.

Dodik je istakao da je referendum o otcjepljenju RS i dalje opcija jer, kako je naveo, njegovo povjerenje u BiH nije ojačalo.

"Ja BiH mogu da prihvatim jedino ako se ona vrati u okvire izvornog Dejtonskog sporazuma, da se eliminiše nasilje visokih predstavnika i da se riješi problem političke pozicije hrvatskog naroda i njegova političko-teritorijalna organizovanost i da se poštuju političke odluke koje donesu politički predstavnici tri konstitutivna naroda. Ne bih imao ništa protiv takve BiH, ali imajući je u vidu ovakvu kakva jeste i kakva se predlaže, ja sam protiv nje apsolutno", naveo je Dodik.

Kada se radi o referendumu o otcjepljenju, Dodik je ukazao na primjere Katalonije i Škotske, koje pripremaju referendume za odvajanje od matičnih država.

"Jednog dana će nam to pasti kao kruška u ruke. Mi čekamo da imamo primjere u Evropi kako se to radi i da nama ne može niko ništa da prigovori", dodao je Dodik.

Čović je istakao da očekuje dovoljno razuma da bude napravljena Vlada FBiH u kojoj će biti legitimni predstavnici hrvatskog naroda jer, kako je naveo, samo takva vlada može biti funkcionalna.

"Sadašnja federalna vlada funkcionira na osnovi odluke OHR-a i mi smo uvjereni kako ovakva vlada ne može funkcionirati te da već duže vrijeme i ne funkcionira", naglasio je Čović, izrazivši uvjerenje da će do rekonstrukcije doći u ovoj godini.

U delegaciji SNSD-a su bili i Nada Tešanović, Rajko Vasić, Željka Cvijanović i Slavko Mitrović, a u delegaciji HDZ-a Vjekoslav Bevanda, Borjana Krišto i Marinko Čavara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije