BiH

Dodik i Džaferović razgovarali sa poljskim predsjednikom

Dodik i Džaferović razgovarali sa poljskim predsjednikom
Foto: Predsjedništvo BiH | Dodik i Džaferović razgovarali sa poljskim predsjednikom

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva Šefik Džaferović danas su u Sarajevu u razgovoru sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom izrazili uvjerenje da ovaj susret pružiti osnovu za dalje jačanje saradnje na svim poljima, a naročito na ekonomskom planu.

Duda je rekao da Poljska snažno podržava evropski put BiH i da će nastaviti da pruža podršku i u narednim etapama puta ka članstvu u EU, saopšteno je iz Predsjedništva.

Na sastanku je ocijenjeno da su odnosi BiH i Poljske prijateljski i bez otvorenih pitanja, te da kao takvi predstavljaju bazu za razvoj ukupnih bilateralnih odnosa.

Takođe je rečeno da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se povećala spoljnotrgovinska razmjena i saradnja na infrastrukturnim projektima od zajedničkog interesa.

U saopštenju se navodi da je Poljska svojim angažmanom u Višegradskoj grupi, te ostalim inicijativama i organizacijama, pružila snažnu političku podršku BiH u procesu pristupanja EU.

Članovi Predsjedništva BiH informisali su Dudu o političkoj situaciji u zemlji i ponovili opredijeljenost za evropski put zemlje i nastavak reformskog procesa, kako bi se stvorili povoljni uslovi za ubrzan ekonomski razvoj.

Oni su iskazali nadu da će mišljenje Evropske komisije biti pozitivno, te da će zemlje članice EU dodijeliti kandidatski status BiH u što skorijem roku jer bi status kandidata za članstvo BiH u EU donio novu dinamiku na reformskom putu zemlje i priliku za nove razvojne projekte, navodi se u saopštenju.

U ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Branimir Jukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije