BiH

Dodik i Ivancov: Omogućiti legitimno predstavljanje naroda

Dodik i Ivancov: Omogućiti legitimno predstavljanje naroda
Foto: Srna | Dodik i Ivancov: Omogućiti legitimno predstavljanje naroda

SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov saglasili su se, na sastanku na Jahorini, da je neophodno što prije formirati Savjet ministara BiH.

Dodik je nakon sastanka rekao da je potrebno omogućiti legitimno predstavljanje i spriječiti opstrukcije.

"Neko je odlučio da opstruiše, opstruiše izbornu volju na legitimno predstavljanje srpskog i hrvatskog naroda. Mi ćemo preduzimati adekvatne mjere", naveo je srpski član Predsjedništva BiH, prenosi "RTRS".

On je istakao da je upoznao ruskog ambasadora o tome da je potrebno omogućiti srpskom narodu pravo na legitimno predstavljanje, rekavši da očekuje da će Savjet ministara biti formiran u roku od 30 dana.

Dodik je naglasio da je priču o Godišnjem nacionalnom planu izmislila bošnjačka politička elita kako bi spriječila formiranje vlasti na nivou BiH, ali da od toga neće biti ništa.

"Oni su od početka znali za odluku Narodne skupštine. Јa ću se toga držati. Kako drukčije tumačiti činjenicu da Savjet ministara to nije učinio, iako je mogao. Sprečavanje srpskog naroda na legitimno predstavljanje, u vremenu koje dolazi, donosićemo svoje odluke. Ukoliko konstituisanje ne bude u trideset dana, vidjećemo, različite opcije postoje", rekao je on.

Ivancov je istakao da je ozbiljno zabrinut za stanje u BiH, jer deset mjeseci nakon izbora ne funkcionišu institucije, što dovodi u pitanje stabilnost i razvoj zemlje.

On je naglasio da je rješenje u formiranju Savjeta ministara i da sva sporna pitanje treba rješavati kompromisno nakon formiranja vlasti.

Ivancov je izrazio nadu da je dogovor političkih subjekata u BiH moguć, navodeći da se Rusija, za razliku od pojedinih, ne miješa u unutrašnja pitanja ove zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije