BiH

Pratite nas na Google news

Dodik na liturgiji u crkvi Svetog Đorđa u Budimpešti

Dodik na liturgiji u crkvi Svetog Đorđa u Budimpešti
Foto: Srna | Dodik na liturgiji u crkvi Svetog Đorđa u Budimpešti
Srna

BUDIMPEŠTA - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je jutros Srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Đorđa u Budimpešti, gdje prisustvuje liturgiji.

Zajedno sa Dodikom, liturgiji prisustvuju i ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica i ambasador Mađarske u BiH Kristijan Poša. 

Srpski član Predsjedništva BiH, nakon liturgije, trebalo bi da se sastane sa episkopom budimskim Lukijanom, a potom je planiran obilazak Sent Andreje, Srpske pravoslavne crkve i Srpskog muzeja Budimske eparhije. 

Dodik, koji boravi u trodnevnoj posjeti Mađarskoj, sastaće se sutra u Budimpešti sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom sa kojim će, kako je najavio, razgovarati o privrednoj saradnji. 

Nakon radnog ručka planirana je zajednička konferencija za novinare Orbana i Dodika, najavljeno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. 

Dodik se juče sastao sa državnim sekretarom za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama u Vladi Mađarske Miklošom Šoltesom, kao i sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj, koji su ga upoznali o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda. 

Srpski član Predsjedništva BiH sinoć je prisustvovao i gala koncertu Kulturno-umjetničkog društva "Taban" koji je održan u pozorištu VIG u Budimpešti. 

U obraćanju na koncertu, Dodik je zahvalio Mađarskoj što je spriječila da se zaborave kulturne i nacionalne vrijednosti srpske zajednice u toj zemlji. 

Dodik je izrazio zahvalnost Mađarskoj i njenom premijer Viktoru Orbanu što je modernizacijom zakona o manjinama učinio da se položaj srpske zajednice na pravi način održi, vrednuje i iskaže. 

Prema njegovim riječima, tim zakonom, koji može da posluži kao primjer drugim zemljama, učinjena je dobrobit samom mađarskom društvu, ali su okupljene i manjinske zajednice, među kojima je i srpska.

Dodik je pozvao predstavnike Samouprave Srba u Mađarskoj, ugledne biznismene, privrednike, kulturne radnike, novinare da posjete Banjaluku, navodeći da tada mogu kreirati plan kako da se zajedno radi.

"Nama je veoma važno da naša zajednica ovdje funkcioniše. Vidim da ste veoma organizovani, zahvaljujući Mađarskoj koja je širom otvorila vrata za saradnju. Dobra saradnja Mađarske sa Srbijom, a time i sa Republikom Srpskom utiče na poboljšanje statusa naše zajednice u Mađarskoj. Sve to daje optimizam da se radujemo budućim susretima i poslovima", naglasio je Dodik.  On je izrazio spremnost za blisku saradnju kako bi sagledali mogućnosti jačanja dosadašnjih veza u oblasti ekonomije, kulture, vjerskog povezivanja...  "Iz Srpske ćemo obezbijediti nekoliko stipendija za učenike koji će ovdje pohađati gimnaziju i to će nas približiti. Postoji niz drugih mogućnosti za saradnju, ne samo kulturno i vjersko povezivanje, već i kroz biznis i privrednu saradnju. Srpska je interesantno područje za biznis i mnogo stranih kompanija je prisutno u njoj", naglasio je Dodik.  Prema njegovim riječima, u Srpskoj su stabilne institucije vlasti i u punom kapacitetu funkcionišu Vlada i parlament.  "To je veoma važno jer u drugom dijelu BiH ništa ne funkcioniše. Imali smo izbore u oktobru prošle godine i već u decembru u Srpskoj je formirana vlast. Vlada ima podršku dvije trećine poslanika u parlamentu i jedna je od nastabilnijih institucija na Balkanu", kaže Dodik.  Dodik je podsjetio da BiH funkcioniše u okviru Dejtonskog sporazuma, ali i podsjetio da je taj sporazum međunarodna zajednica značajno izmijenila odlukama visokog predstavnika, iako on za to nije bio nadležan.  "Pukom silom i moći dijela međunarodne zajednice sada na nivou BiH imamo Sud i Tužilaštvo, iako BiH u Ustavu nema nadležnosti za njih. Tadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič je nametnuo zakon i silom su obezbijedili da to funkcioniše. Potom su dali i prvi novac za funkcionisanje tih institucija i to su postala mjesta represije za političke neistomišljenike i one se pokazuju kao mjesto za političke obračune", naglasio je Dodik.  On je podsjetio da su tadašnje vlasti u Srpskoj pod velikim pritiskom navodno pristale da bude ukinuta Vojska Republike Srpske i formirane Oružane snage BiH, koje Srbi ne doživljavaju kao svoje.  "Ali, sve u svemu najvažnije je da funkcioniše mir", zaključio je Dodik. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije