BiH

Predavanje Zlatka Kneževića u Beogradu: Začuđen sam koliko studenti poznaju situaciju u BiH

Predavanje Zlatka Kneževića u Beogradu: Začuđen sam koliko studenti poznaju situaciju u BiH
Foto: Ustupljena fotografija | Predavanje Zlatka Kneževića u Beogradu: Začuđen sam koliko studenti poznaju situaciju u BiH

BEOGRAD - Zlatko Knežević, bivši predsjednik Ustavnog suda u BiH i sudija u penziji, danas je na Pravnom fakultetu u Beogradu održao predavanje o Ustavu Bosne i Hercegovine.

Naime, Knežević je govorio o specifičnom načinu donošenja ovog ustava, snažnom uticaju anglo-saksonskog prava i o njegovim nelogičnostima, koje potvrđuju onu Andrićevu da "tamo gdje prestaje logika počinje Bosna".

On je upoznao studente sa  raskorakom između teksta Ustava i stvarnosti, razlozima donošenja samo jednog  amandmana na taj ustav, a posebnu pažnju posvetio je izlaganju o sastavu i ulozi Ustavnog suda BiH.

Ukazujući na spornu ustavnost, legitimnost, pa i smislenost daljeg opstanka  stranih sudija u ovom sudu, on je ocijenio da je Ustavni sud BiH imao prilike da se  uspostavi kao autoritativni čuvar Dejtonskog ustava, ali da je te prilike, uglavnom, propuštao.

Odgovarajući na pitanja studenata, Knežević je ocijenio da se uticaj EU u  BiH ne može smatrati pozitivnim, ali da BiH, ipak, mora nastaviti da teži implementaciji evropskih standarda.

On je istakao da, pored tri konstitutivna naroda,  u BiH postoji još jedan, čija je uloga ključna to je tzv. međunarodna zajednica, odnosno njeni  predstavnici koji ne pokazuju interesovanje da se išta ozbiljno mijenja.

Knežević  je rekao da je mnogo grešaka dovelo do toga da Ustav BiH postane akt prošlosti i  da BiH može opstati kao država samo ako jednog dana napiše svoj ustav, bez mešanja  međunarodnih faktora, što je formalno-pravno moguće, ali je politički teško zamislivo.

Taj ustav bi morao da otkloni sve strahove naroda u Bosni, a potom da obezbijedi funkcionalnost, koja u BiH danas ne postoji.

Knežević je za "Nezavisne  novine"  kazao da je amfiteatar  V („Radomir Lukić“)  bio pun studenata, koji su bili veoma zainterosovani za predavanje, te je kako kaže oduševljen interakcijom koju je ostvario sa njima.

"Mladi ljudi su puni ideja i pametnih pitanja za kojih se čovjek stvarno zamisli da bi mogao da odgovoriti", kazao je Knežević.

Kako je rekao, najčešće pitanje je bilo vezano za status Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine, kao i odnos BIH i nadležnosti  Republike Srpske, kao i pitanje samostalnosti  Srpske.

"Oduševljen sam njihovom spremnošću da postave pitanje i da reguju na neke druge stvari, ali i da povezuju činjenice, ali  veoma sam i začuđen ostao koliko studenti beogradskog Pravnog fakulteta poznaju situaciju u BiH",  kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima,  studenti koji su danas prisutvovali njegovom predvanju su spremni i željni da nauče, ali i da prošire svoje znanje.

"Svi oni će doprinijeti budućnosti, a ja se nadam da ćemo mi u Republici Srpskoj da im otvorimo vrata jer će to biti za dobro svih", kazao je Knežević, te dodao da se između studenta u Srpskoj i Srbiji ne može podvući paralela.

"Kada je riječ o dobrim studentima onda nema razlike. Studenti u Srpskoj koji žele da napreduju su zaista sjajni, međutim kod nas postoji problem što su oni svedeni  samo na događanja u BIH, ali mislim da bi jedan veliki Balkan erazmus projekat zaista to popravio", kazao je Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije