BiH

Dodik: Nikada neću dati saglasnost da bilo čije trupe uđu u BiH

Dodik: Nikada neću dati saglasnost da bilo čije trupe uđu u BiH
Foto: Tanjug/Arhiva | Dodik o Trgovskoj gori: Vode se aktivni i dinamični razgovori

JAHORINA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da nikada, dok je u Predsjedništvu, neće dati saglasnost da bilo čije vojne trupe dođu u BiH.

Ako Bakir Izetbegović misli da odnos između predstavnika konstitutivnih naroda treba da uređuju vojne snage, Dodik smatra da je to nakaradno razmišljanje.

"Bakir Izetbegović je u svoju glavu svašta uvalio, on upravlja Ustavnim sudom, sudovima, a sada je vrhunac da upravlja i NATO", rekao je Dodik novinarima na Jahorini i podsjetio da nedavnu izjavu komandanta Eufora da je bezbjednosna situacija dobra i da nema potrebe za širenje trupa.

Dodik smatra da to govori o njihovim ambicijama, strahovima, ali da on nema nikakav problem da dođe 100.000 vojnika NATO da okupiraju BiH.

"To može, ali je prije toga neophodno pribaviti saglasnost nadležnih organa, a nadležni organ za to jeste Predsjedništvo. Koliko znam, još sjedim u Predsjedništvu i nikada neću dati saglasnost da bilo čije trupe, ni NATO ni ruske, ovdje dođu", istakao je Dodik.

On je dodao da bi se i u tim uslovima bavili politikom koja je jasna, a to je da se poštuje Ustav, ali da Bakir Izetbegović nema drugog odgovora, pa priziva NATO snage.

Dodik je rekao da je BiH odavno propala zemlja, da se utrkuju iz Evrope i Amerike da nešto saniraju, da probaju nešto da poprave, možda će da zaustave neku malu priču, ali da Bosna ostaje razdijeljena.

Podsjetio je na pisanje jednog američkog profesora, eksperta za ustavno pravo da je podjela BiH lijek i da nema drugog lijeka.

On je naveo i da strance baš briga kakvi su odnosi ovdje, kako se živi, jer oni predstavnike naroda na ovim prostorima smatraju nedostojnim da bilo šta sa njima podijele.

"Bakir, umjesto što poziva NATO, mogao bi da razgovara o tome kako je moguće, jer ovako kako on zagovara nije. Nije moguće sa NATO trupama, strancima, visokim predstavnikom koga nema, sudijama Ustavnog suda", istakao je Dodik.

On je dodao da Ustavni sud BiH krši Ustav, da je to inkvizicijski sud i da se što prije treba odreći njihovih usluga i nastaviti se boriti za svoja prava.

Za odlučivanje u Savjetu ministara, Dodik je rekao da se pridržavaju odluke Narodne skupštine Republike Srpske koja je rekla da ono što je vezano za interes Srpske ne bi trebalo da bude sporno.

"Ne bi trebalo da se to čita na način kako to neki čitaju da se sve zaustavi, veoma smo oprezni u vezi sa tim", rekao je Dodik.

"Razlog nefunkcionisanja BiH u rukama stranaca"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je u rukama stranaca razlog zašto BiH ne funkcioniše.

Dodik je podsjetio da da su sav problem i nered u BiH napravila četiri neimenovana stranca, neki visoki predstavnici i tri sudije Ustavnog suda i da ne zna kako će ga "počistiti".

"Republika Srpska čita doslovno Ustav i spremna je da se ponaša u skladu sa Ustavom. Na mjestima odlučivanja naći ćemo se onog trenutka kada ti arogantni stranci, koji pokušavaju da uvode red raznim spekulacijama, uklone onu brljotinu koju je napravio (Valentin) Incko i omoguće da funkcioniše BiH", poručio je Dodik.

Kada oni sklone iz pravnog sistema brljotine Incka, Dodik kaže da onda slijedi povratak u zajedničke institucije, napomenuvši da su im te činjenice sto puta rečene i da će im se to reći ponovo, bez obzira na prijetnje.

"Žao mi je ako neki ljudi, a biće toga, neopravdano budu stavljeni pod sankcije. Mislim da niko ne treba da ima sankcije, ali to je i nemoć SAD koja misli na taj način da upravlja svijetom. To vrijeme je prošlo", naglasio je Dodik.

Dodik je dodao da on nema nikakav problem sa tim, ali da moraju da znaju da u njegovom "liku i djelu" ne stanuje kukavica koja bi se povukla zato što su se tamo neki koji su napravili karijere na BiH i laži sada vratili na političku scenu u Americi uvjereni da mogu nešto da učine.

"Jeste Amerika velika i moćna, to niko ne spori, ali neke okolnosti su se promijenile. Republika Srpska ima pravo na Dejton, ima pravo na Ustav i mi se tako ponašamo", rekao je Dodik.

Osvrćući se na razne instrukcije o kojima se govori u javnosti o ponašanju prema zvaničnicima Republike Srpske i Srpskoj, Dodik je rekao da ne zna o čemu je riječ.

"To mi liči na obavještajno podzemlje koje ubacuje ponešto od svega toga da bi napravilo spekulativnu atmosferu. Umjesto da zaustavljaju, kako stranci kažu, Dodika i njegove, neka zaustavljaju te spekulante koji lažu i petljaju", poručio je Dodik.

Dodik o Trgovskoj gori: Vode se aktivni i dinamični razgovori

JAHORINA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da su razgovori sa zvaničnim institucijama Hrvatske u vezi sa Trgovskom gorom, gdje je planirano odlagalište nuklearnog otpada, aktivni i veoma dinamični.

Dodik je rekao da se to pokušava riješiti, ali da je očito da na tom planu ima mnogo problema.

"Razgovara se sa zvaničnim institucijama Hrvatske. Postoji jedna doza ignorisanja tog pitanja od samih institucija Hrvatske, ali mislim da su aktivni i veoma dinamični razgovori o tome", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije