BiH

Dodik pisao Savjetu bezbjednosti UN zbog Turkovićeve

Dodik pisao Savjetu bezbjednosti UN zbog Turkovićeve
Foto: Fena / Arhiva | Dodik pisao Savjetu bezbjednosti UN zbog Turkovićeve

BANJALUKA - Predsjedavajući Predsjedništva BiH uputiće pismo ambasadoru Estonije, koja predsjedava u Savjetu bezbjednosti UN, a u kojem će ga upoznati sa činjenicom da ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković nema ovlaštenje da se obrati na sjednici ovog UN-ovog tijela, gdje će jedna od tema biti ostavka Valentina Incka.

Odgovorili su ovo iz Kabineta Milorada Dodika za "Glas Srpske" na pitanje da li su nešto planirali poduzeti po pitanju lobiranja ministarke Turković da se obrati na predstojećoj sjednici SB UN.

"Poučeni ranijim iskustvima u vezi s ponašanjem ministarke Turković, a na osnovu inforamcija koje su se pojavile u medijima, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik planira iz predostrožnosti da u pismu obavjesti ambasadora Estonije u UN Svena Jirgensona da ministarka Turković nema ovlaštenje da govori na predstojećoj sjednici", kazali su iz Kabineta.

Kako nam je rečeno, u pismu je naglašeno da je razlog za izostajanje saglasnosti jednostrani, politički nekorektan i maliciozan sadržaj izlaganja, te da po pitanju imenovanja visokog predstavnika za BiH nema konsenzus svih strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Svaki stav koji govori suprotno jeste neistina. Zanemarivanje ove činjenice i uporno favorizovanje jedne političke i etničke strukture, gura BiH u novu nestabilnost za koju će odgovornost snositi upravo oni koji zanemaruju da je BiH sastavljena iz dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je za svaku odluku, svako obraćanje na međunarodnim skupovima potrebna saglasnost svih. Kada ova saglasnost izostane, a ovakva pisma upozorenja se ignorišu, tada govorimo o lažnom i nelegitimnom predstavljanju čiji je cilj dezavuisanje uvaženog skupa i širenje dezinformacija koje ne odgovaraju stvarnim procesima u BiH", navodi se u pismu.

Dodaje se da je odgovornost na Turkovićevoj, jer, iako svjesna da nema saglasnost najvišeg tijela odgovornog za spoljnu politiku BiH, ipak pokušava osigurati poziv za obraćanje, te se poziva ambasador Estonije da zaustavi "političku i diplomatsku zloupotrebu pozicije ministra inostranih poslova BiH".

Kako je za "Glas Srpske" rečeno u Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva, Milorad Dodik je već uputio pisma ministrima inostranih poslova čije države su članice SB UN i Savjeta za implementaciju mira, a gdje ih upoznaje sa Aneksom H Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji propisuje procedure za imenovanje visokog predstavnika.

"Takođe, istim se jasno i nedvosmisleno navodi da je SB UN jedino ovlašteno tijelo da donese relevantnu rezoluciju o mogućem imenovanju visokog predstavnika, pod uslovom da su se strane potpisnice usaglasile po tom pitanju - navodi se u pismu, u koje je "Glas Srpske" imao uvid.

On dalje navodi da, uzimajući u obzir, ne postoji saglasnost strana potpisnica, potkopava se i sam legitimitet samog procesa.

"Uzimajući sve u obzir, koristim priliku da vas pozovem da djelujete odgovorno u skladu sa svojim ovlaštenjima, kako bi doprinijeli vladavini prava i punom poštovanju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH", naglasio je Dodik u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije