BiH

Pratite nas na Google news

Dodik počastvovan prisustvom na slavi kod srpskog patrijarha

Dodik počastvovan prisustvom na slavi kod srpskog patrijarha
Foto: N.N. | Dodik počastvovan prisustvom na slavi kod srpskog patrijarha
Srna

BEOGRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je počastvovan prisustvom proslavi krsne slave Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja - Lazareve subote u Beograd ne samo lično, već i kao čovjek koji predstavlja Republiku Srpsku.

Dodik je rekao da je njegovo prisustvo govori o tome koliko patrijarh Irinej vodi računa o Srbima iz Srpske, te da će i ove godine, kao i sve dok ga bude zdravlje služilo, biti gost na njegovoj slavi - Đurđevdanu.

On je naveo da današnje okupljanje pokazuje da narodni identet i narodno jedinstvo ne mogu da spriječe politike, administrativne mjere niti pokušaji da se Srbi podijele tako što bi "neki bili bosanski, neki ovi ili oni Srbi".

"Naravno, nije uspio i ja vjerujem da će ova vrsta identifikacije jedinstva jačati u svim sferama, ne samo komunikacijskim. Sada idemo i na obrazovanje i uvođenje jedinstvenog bukvara tako da će bukvar koji bude korišten u Srbiji biti korišten i u školama u Republici Srpskoj", istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da su su Srbija i Srpska krenule u veliki projekat obilježavanja stradanja u ustaškom koncentarcionom logoru Jasenovac u Donjoj Gradini, a da će realizacija projekta Gradina značiti da svaka vrsta zabrane i nametanja ne može da bude iznad svega i volje naroda koji to želi.

Proslavi krsne slave srpskog patrijarha u Patrijaršiji u Beogradu, osim Dodika, prisustvuju ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selakovič, direktor BIA Bratislav Gašić.

Očekuje se i dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije